12 March 2016

G4S kondigt volledige terugtrekking uit de Israelische markt aan

  • G4S is voor miljoenen dollars aan contracten in meer dan een dozijn landen kwijtgeraakt als gevolg van BDS-campagnes tegen hun rol in Israëlische gevangenissen, nederzettingen en checkpoints
  • Campagne tegen G4S blijft “hoge prioriteit voor BDS” tot de verkoop rond is
  • BDS blijft steun verlenen aan de boycot tegen G4S vanwege wereldwijde massadetentie

Het Britse beveiligingsbedrijf G4S, het grootste ter wereld, heeft in antwoord op een vier jaar lange BDS-campagne tegen hun rol bij de Israëlische schendingen van Palestijnse mensenrechten aangekondigd dat ze hun Israëlische dochteronderneming in de komende “12 tot 24 maanden” willen verkopen.

De Financial Times stelde in een artikel dat G4S “afstand neemt van werk dat slecht is voor hun reputatie.”

Sinds 2010 heeft G4S miljoenen dollars aan contracten in verscheidene landen kwijtgeraakt na druk vanuit de BDS-beweging vanwege hun medeplichtigheid bij Israëlische gevangenissen, waar Palestijnen worden gemarteld en vastgehouden zonder proces en bij Israëlische checkpoints, nederzettingen en een politietrainingslocatie. Tot de klanten die ze verloren behoren privébedrijven, universiteiten, vakbonden en VN-organen.

De Bill Gates Foundation verkocht in 2014 haar aandelen ter waarde van $70 miljoen in het bedrijf na protesten buiten hun kantoren in Seattle, Londen en Johannesburg.

In de afgelopen weken waren UNICEF in Jordanië en een grote restaurantketen in Columbia de laatste grote namen die hun contract met G4S opzegden na BDS campagnes.

Net als op het hoogtepunt van de internationale boycot van Zuid Afrika tijdens de Apartheid, zorgt druk door BDS ervoor dat sommige van de grootste bedrijven ter wereld zich realiseren dat profiteren van Israëlische Apartheid en kolonialisme slecht is voor de zaken.

aldus Mahmoud Nawajaa, een zegsman van het Palestijnse Nationale BDS-Comité, de brede Palestijnse maatschappelijke organisatie die de BDS-beweging leidt.

Managers van investeringsfondsen erkennen steeds meer dat hun fiduciaire verantwoordelijkheid hen ertoe verplicht te desinvesteren uit Israëlische banken en bedrijven die betrokken zijn bij Israëls serieuze schendingen van de mensenrechten, zoals G4S of HP, vanwege de hoge risico’s. We beginnen een domino-effect te zien,

voegt hij daaraan toe.

De Franse multinationals Veolia en Orange en CRH, het grootste bedrijf van Ierland, hebben zich de laatste maanden teruggetrokken van de Israëlische markt, voornamelijk als gevolg van de BDS campagnes.

In januari plaatste de United Methodist Church vijf Israëlische banken op een “zwarte lijst” vanwege hun betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen, waaronder de financiering van illegale Israëlische nederzettingen.

De Palestijnse advocaat Sahar Francis, Voorzitter van de groep voor steun aan gevangenen en mensenrechten Addameer, stelt:

Dit laatste nieuws van G4S is welkom, maar heeft niet meteen gevolg voor degenen die momenteel geconfronteerd worden met ernstige mensenrechtenschendingen in Israëlische gevangenissen. Vooral nu Israel haar campagne van massale gevangenzetting opvoert als een drukmiddel tegen de Palestijnse maatschappij, zou G4S haar rol in het beruchte Israëlische gevangenisregime onmiddellijk moeten beëindigen, en ook haar rol in het beveiligen van Israëlische checkpoints en illegale nederzettingen.

Nawajaa:

We zijn dankbaar voor alle hardwerkende activisten van onderop wereldwijd die samenwerken met de Palestijnen die streven naar vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid. Maar G4S is berucht om het breken van beloftes dat ze hun medewerking aan de Israëlische misdaden zullen beëindigen.
Onze boycot van G4S blijft één van de topprioriteiten van de BDS-beweging totdat we daadwerkelijk zien dat ze de deur naar het Israëlische regime van bezetting, kolonialisme en Apartheid dichtdoen.

We verwelkomen ook het nieuws dat G4S ook de bedrijven verkoopt die jeugddetentiecentra in de VS en GB runnen, waar G4S ook om werd geboycot vanwege het misbruik en vanwege het feit da het in beide gevallen gaat om een onderdeel van een zeer racistisch systeem van detentie.
Van de VS tot Palestina,van Zuid Afrika tot Groot-Brittanië is G4S betrokken bij de racistische massale detentie-industrie. We blijven vastbesloten om samen te werken met partners die G4S aanspreken op hun medewerking aan mensenrechtenschendingen.

G4S heeft ook een lange en gedocumenteerde geschiedenis van deelname bij mensenrechten- of arbeidersrechtenschendigen in de rest van de wereld, vooral in de gevangenissen en detentiecentra voor migranten die ze runnen in de VS, Groot-Brittanië en Zuid Afrika.

Nawajaa voegt toe:

Nadat ze niet in staat waren de indrukwekkende groei van BDS bij het nastreven van vrijheid en gerechtigheid stop te zetten, probeert Israel wanhopig onze geweldloze beweging te besmeuren en te delegitimeren, onder meer met antidemocratische wetgeving in Europa en de BS die erop gericht is verzet in de kiem te smoren en onze vrijheid van meningsuiting te onderdrukken. “Wij geloven stellig dat onze ethische benadering en onze goede zaak de overhand zullen krijgen, zoals blijkt uit deze laatste aankondiging van G4S.

In september 2015 verkocht het enorme Franse bedrijf Veolia al haar activiteiten in Israel. Dit was een direct resultaat van een 7-jarige campagne tegen de rol van het bedrijf in infrastructuurprojecten voor illegale Israëlische nederzettingen dat meer dan $20 miljard opleverde in afgeketste aanbestedingen en contracten.

Een belangrijke Israëlische zakenman die in Frankrijk woont, vertelde onlangs tegen de Israëlische media dat de groeidende kracht van de BDS-beweging betekent dat de meeste grote Europese bedrijven nu Israëlische investeringen vermijden.

Directe buitenlandse investeringen in Israel waren 46% lager in 2014 vergeleken met 2013, volgens een VN-rapport, deels door de indrukwekkende groei van de impact van BDS, volgens een van de autheurs van het rapport.

 

Hoogtepunten in de campagne tegen G4S

G4S kondigde in 2013 aan dat ze tegen 2015 een einde willen maken aan hun rol bij de illegale Israëlische nederzettingen, checkpoints en een Israëlische gevangenis, maar begon niet met de terugtrekking. In 2014 kondigde G4S aan dat ze “niet van plan waren hun contract te vernieuwen’ met de Israëlische Gevangenisdienst als dat in 2017 afloopt maar moet die beslissing nog steeds in praktijk brengen.

Maart 2016 – UNICEF in Jordanië beëindigde haar contract met G4S na druk vanuit de campagne. UNHCR in Jordanië had haar contract met G4S in december 2015 al opgezegd.

November 2015 – De Britse Labour party stemt in met het opzeggen van de beveiliging van hun conferenties door G4S.

April 2015 – Meer dan 20 bedrijven in Zuid Afrika maken een eind aan hun contracten met G4S, wat het bdrijf meer dan $500.000 kost.

November 2014 – De gemeente Durham County in North Carolina, VS, beëindigt haar contract met G4S na een campagne door plaatselijke activisten van Jewish Voice for Peace.

Mei 2014 – De Bill Gates Foundation verkoopt alle $170m aan aandelen in G4S na een internationale campagne waaronder een petitie gelanceerd door 100 organisaties over de hele wereld en demonstraties bij de kantoren van de Gates Foundation in Johannesburg, Londen en Seattle. De Amerikaanse​ United Methodist Church desinvesteert alle G4S-aandelen uit hun investeringsfond ter waarde van $20 mijard.

Januari 2014 – De studentenbond aan de Universiteit van Kent in het zuidwesten van Engeland stemt voor het beëindigen van de contracten met G4S na een “schandaal” over de rol van het bedrijf bij mensenrechtenschendingen in Palestina. Studentenbonden in heel Groot-Brittanië stemden later in met soortgelijke stappen. King’s College London en de universiteit van Southampton besloten onder druk van studenten hun contacten met G4S niet te verlengen.

December 2012 –Naar aanleiding van een levendige studentencampagne kondigde de Universiteit van Oslo aan dat ze het contract met G4S opzeggen, omdat ze geen “steun willen geven aan bedrijven die opereren in een ethische grijze zone”. De universiteiten van Bergen, Noorwegen en Helsinki, Finland kondigden daarna soortgelijke stappen aan.

April 2012 – Aan de vooravond van een historische hongerstaking door meer dan 2.000 Palestijnse politieke gevangenen, riepen13 Palestijnse gevangenen- en mensenrechtenorganisaties op tot een campagne om G4S ter verantwoording te roepen voor hun rol bij het onderhouden van het Israëlische gevangenissysteem, waarin martelen veelvuldig voortko

BDS Nederland op Twitter