18 January 2016

G4S probeert “zorg en welzijn” te bieden aan gemeenten; Hollands Kroon zegt ‘Nee’

Gemeente Hollands Kroon zegt ‘nee’ tegen G4S

DocP feliciteert GroenLinks met de uitkomst van de besluitvorming in Hollands Kroon rond de aanbesteding van zorgtaken, waarbij G4S gegadigde was.

Deze Noord-Hollandse gemeente heeft bij zijn selectie van bedrijven voor de levering van zorgdiensten G4S op het laatste moment uit de boot laten vallen. Dat was mede te danken aan een snelle actie, van met name GroenLinks in Hollands Kroon. Het gemeentebestuur zegt dat het besluit op zakelijke gronden is genomen. Met het contract was een bedrag van 28,4 miljoen euro gemoeid.

Inmiddels blijkt dat enkele andere gemeenten wel zorgcontracten hebben gesloten met G4S: Meppel, Hoogeveen, Zwartewaterland, Staphorst en Westerveld. DocP, dat ook de mensen in Hollands Kroon heeft ondersteund, beraadt zich op toekomstige acties tegen het bedrijf, en roept ieder die informatie heeft over G4S in deze of andere gemeenten, op om die informatie aan docP door te geven.

Gemeenten zoeken oplossingen voor vele taken

Het multinationale bedrijf G4S is sinds kort actief op de Nederlandse markt voor de levering van zorgdiensten in gemeenten. De rijksoverheid in ons land heeft vorig jaar veel taken gedelegeerd aan gemeenten op het gebied van zorg en welzijn. Voor de gemeenten levert dat veel problemen op, zowel financieel als organisatorisch. Zij proberen daarom taken uit te besteden tegen lage prijzen. Zorgverlenende bedrijven – waaronder sinds kort ook G4S – schrijven in op aanbestedingen die de gemeenten uitschrijven. De zorgdiensten waarom het gaat worden geregeld in de WMO (de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning) en de Jeugdwet. De patiënten en cliënten om wie het gaat zijn in de meeste gevallen kwetsbare mensen zoals hulpbehoeftige, thuiswonende ouderen en kinderen.

 

G4S levert in Israël aan gevangenissen en checkpoints

G4S is in Israël en de door Israël bezette Palestijnse gebieden actief via een van zijn dochtermaatschappijen. G4S levert daar:

  • Veiligheidssystemen in verband met inhechtenisneming en ondervraging van Palestijnse politieke gevangenen, zowel in Israël als in de bezette gebieden. Deze faciliteiten ‘verwerken’ ook een groot aantal gevangen Palestijnse kinderen.
  • Uitrusting en onderhoudsdiensten voor Israëlische checkpoints in de bezette Westelijke Jordaanoever, inclusief checkpoints in de scheidingsmuur.
  • beveiliging van bedrijven in illegale Israëlische nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever.
  • Beveiligingssystemen voor het hoofdbureau van de Israëlische politie in de Westelijke Jordaanoever.

Om deze redenen worden er tegen G4S al tien jaar wereldwijd boycotacties gevoerd. In de Israëlische gevangenissen zitten meer dan 6.000 Palestijnen, onder afschuwelijke omstandigheden. Dagelijks worden er kinderen tijdens nachtelijke razzia’s meegesleept en in militaire voertuigen afgevoerd naar ‘detentiecentra’. Steeds weer zijn er berichten over moordpartijen bij de checkpoints waar G4S zo trots op is.

Checkpoints en gevangenissen voor Palestijnen zijn niet verenigbaar met zorg voor Nederlandse kinderen en ouderen!

 

18/01/2016 redactie docP (JS)

English:  www.docp.nl/hollands-kroon-municipality-says-no-to-g4s

BDS Nederland op Twitter