9 October 2016

Gazaboot: “Ze zullen ons niet het zwijgen opleggen”

Inmiddels is bevestigd (https://wbg.freedomflotilla.org/news/20161008) dat alle dertien opvarenden van de Gaza Vrouwen Boot weer op vrije voeten zijn. Zij waren woensdag door Israëlische commando’s op zee overvallen en meegenomen naar de haven Ashdod. De laatste van de dertien vrouwen is nu terug bij familie. Een van de ontvoerde vrouwen is Ierse Mairead Maguire die in 1976 de Nobelprijs voor de vrede ontving. Zij is een beroemdheid die wat dat betreft haar land ver ontstijgt. Hoewel op vrijwel hetzelfde moment de winnaar van de Nobelprijs voor de vrede van dit jaar bekend werd gemaakt, zagen de internationale media kans om de arrestatie van Mairead Maguire niet te vermelden. Alle opvarenden van de boot worden persoonlijk voorgesteld op: https://wbg.freedomflotilla.org/participants-on-board-messina-to-gaza.

De site van de Freedom Flotilla vermeldt onder andere de steun van Europese parlementariërs (MEPs) en de rockband Pink Floyd:

‘Ann Wright [een van de opvarenden] vertelde dat terwijl de Gaza in de verte donker bleef, zij twee olieboorinstallaties zagen: “Israël onthoudt de bevolking van Gaza hun hulpbronnen; geen elektriciteit, geen water”. De vrouwen werden twee dagen vastgehouden – een relatief korte tijd vergeleken met eerdere flotilla’s. Wij denken dat dit te maken heeft met de enorme steun van individuele mensen, organisaties, Europese parlementsleden en bekende persoonlijkheden (onder wie de rockband Pink Floyd). Nadat de vrouwen tegen hun wil naar Israël waren gebracht, werd sommigen van hen slaap onthouden tijdens hun gevangenschap.’

Zie vooral:

https://www.youtube.com/watch?v=gMpGJY_LYqQ&feature=youtu.be

Maar ook:

http://www.maoritelevision.com/tv/shows/te-kaea

https://twitter.com/GazaFFlotilla/status/784402919114309632

de redactie

(foto: Mairead Maguire)

BDS Nederland op Twitter