7 July 2023

Geen apartheid in de bus: EBS verliest aanbesteding Zuid-Holland Noord  

De Israëlische busmaatschappij EBS heeft de aanbesteding voor het busvervoer in de regio Zuid-Holland Noord verloren. In plaats van EBS heeft de provincie gekozen voor Qbuzz B.V, die voor 13 jaar de concessie ter waarde van €1 miljard heeft gekregen. EBS en de andere verliezende inschrijvers hebben nog 6 weken om bezwaar aan te tekenen.

BDS Nederland voerde campagne tegen EBS, omdat het moederbedrijf Egged ook in Israël en bezet gebied opereert en zelfs busvervoer dat verboden is voor Palestijnen in Palestijns gebied aanbiedt. Het bedrijf onderhoudt buslijnen van en naar de nederzettingen, en verzorgt het vervoer van Israëlische gevangenismedewerkers.

Ondanks dat Egged op de VN-lijst van bedrijven staat die profiteren van de nederzettingen weigerde de provincie het bedrijf uit te sluiten van de aanbesteding. EBS verzorgt al wel het vervoer in onder andere de regio’s Waterland en Haaglanden, en doet naar verluidt ook een poging een concessie in de provincie Utrecht te bemachtigen.

De weigering van Nederlandse overheden om zelfs bedrijven die op de VN-lijst staan uit te sluiten toont wederom de noodzaak aan van BDS.

BDS Nederland op Twitter