4 October 2019

Gemeente Aken staat in zijn hemd: prijs toch naar kunstenaar, ‘verdacht van BDS-sympathie’.

Wat heeft kunstenaar Walid Raad misdaan? Hij ondertekende in 2014 een petitie tegen een expositie in de Technion Universiteit in Israël die, ”een belangrijke rol speelt in het handhaven van de bezetting”. Reden voor de gemeente Aken om de prijstoekenning in te trekken. Het is kenmerkend voor het klimaat van angst en Berufsverbote dat momenteel heerst onder Duitse politici.

Raad weigert afstand te nemen

Nu blijkt dat de Libanees-Amerikaanse kunstenaar de prijs op 13 oktober voor zijn werk ”The Atlas Group” toch krijgt. Maar niet omdat Aken tot betere gedachten kwam. Het werk is als een langjarig project tot stand gekomen, gemaakt in de periode 1989 – 2004. Het kunstwerk gaat over de bloedige recente Libanese geschiedenis en het speelt met feit en fictie. Eerder nieuws was dat de gemeente Aken de toekenning van de prijs van 10.000 euro had teruggetrokken, omdat Raad een supporter zou zijn van BDS (boycot van Israel). Burgemeester Marcel Philipp zei dat de gemeente op grond van onderzoek ”moest aannemen” dat Raad BDS steunt. Raad, een internationaal erkend kunstenaar, weigerde afstand te nemen van BDS, en daarop trok de gemeente de toekenning in.

Dan zonder Aken

De Vereniging van Vrienden van het Ludwig Forum (museum), heeft deze week besloten om de prijs toch toe te kennen, ook al moet dat buiten medewerking van de stad Aken gebeuren. De woordvoerder van de ‘Vrienden’ zei dat de vereniging zeer intensief heeft onderzocht wat er waar is van dit verwijt van antisemitisme, maar dat zij niets hebben gevonden dat steekhoudend is. De Vereniging van Vrienden zorgt nu zelf voor de volledige 10.000 euro omdat Aken zijn deel niet bijdraagt. Men zoekt nog wel een locatie om de prijs op 13 oktober uit te reiken omdat de gemeente ook daar kennelijk niet aan meewerkt …

De redactie

Foto: werk van Walid Raad

BDS Nederland op Twitter