3 August 2018

Gemengde huwelijken tussen Joden en niet Joden is een plaag

Na recent New York te hebben bezocht kwam een vooraanstaand politicus tot de uitspraak op tv dat gemengde huwelijken en relaties tussen Joden en niet Joden een plaag zijn. We moeten diep nadenken hoe we deze grote uitdaging kunnen oplossen. Er moet een campagne komen dit te stoppen. Zie: https://twitter.com/twitter/statuses/1011113332756176896

Deze uitspraken werden niet door een verstokte antisemiet gedaan maar door Isaac Herzog op de dag dat hij tot voorzitter van het Jewish Agency werd benoemd. Het Jewish Agency is de organisatie achter het zionisme: de nationale ideologie die de Joodse staat heeft gerealiseerd. Vandaag de dag bestaat het Jewish Agency nog steeds en is een belangrijke Israëlische overheidsinstantie die zich onder andere bezig houdt met de Alia. Isaac Herzog was van 2013 tot 2018 oppositie leider van de Arbeiders Partij in de Knesset, daar voor vervulde hij diverse ministers posten. In westerse politieke ogen wordt hij als gematigd gezien.

In Israël is een huwelijk tussen Joodse en niet Joodse inwoners niet mogelijk. Wil men toch trouwen dan moet worden uitgeweken naar het buitenland. Iedere inwoner van Israël wordt etnisch geregistreerd, een algemene Israëlische (niet religieuze) nationaliteit bestaat niet. Dat gaat Isaac Herzog kennelijk niet ver genoeg. Hij wil relaties tussen Joden en niet Joden, assimilatie en integratie ook in andere landen voorkomen. Daar toe zijn in Israël een aantal programma’s uitgerold om immigratie naar Israël te stimuleren. Zo is er het Birthright (Taglit) programma: 18 tot en met 26 jarigen die tot de Joodse geloofsgemeenschap behoren kunnen naar Israël reizen en middels een uitgebreid programma kennis met het land maken. Geheel op kosten van de staat. Daarnaast is er de Alia. Nu wordt overwogen het Birthright programma op te rekken voor meer leeftijdsgroepen.

Dat mensen vrij hun partner willen kiezen, bescherming genieten tegen discriminatie in de grondwet, zoals het 5e en 14e amendement in de VS, en de staat Israël geen jurisdictie heeft over het grondgebied en ingezetenen van andere landen deert hem kennelijk niet. En Palestijnse vluchtelingen met het recht op terugkeer zijn en blijven natuurlijk uitgesloten van deze programma’s en terugkeer.

Met zijn opvattingen staat hij niet alleen. Ook het huidige kabinet van Benjamin Nethanyahu is van mening dat gemengde relaties moeten worden beperkt. In Israël is er de Lehava (vlam) beweging, een extreem rechtse groep van meer dan 10.000 volgelingen die strijdt tegen persoonlijke relaties tussen Joden en niet Joden en dus ook tegen gemende huwelijken, zie bijvoorbeeld https://youtu.be/PxL0n-PV3ZA

BDS Nederland op Twitter