6 May 2019

Geweld in Gaza en Zuid Israel het afgelopen weekend en de berichtgeving van Nieuwsuur

Na drie dagen van raketbeschietingen en bombardementen is het nu rustig in Gaza en Zuid Israël. Beide partijen zijn een wapenstilstand overeengekomen en lijken zich er aan te houden. De balans: 23 dode Palestijnen, 4 dode Israëliërs een veelvoud aan gewonden waaronder 70 Palestijnen en een hoop verwoesting van nagenoeg allemaal burgerdoelen, de meeste in Gaza.

Het geweld zou zij begonnen door geweer vuur op twee Israëlische militaire bewakers aan het afscheidingshek. Israël houdt Hamas hiervoor verantwoordelijk, Hamas claimt dat Israël zich niet aan eerder gemaakt afspraken houdt meer voedsel, medicijnen en betalingen door te laten alsmede de uitbereiding van de visserij zone in de Middellandse Zee toe te staan.

Enige verandering van de situatie in Gaza heeft deze laatste eruptie van geweld niet opgeleverd. De 2 miljoen inwoners blijven opgesloten in hun getto en het hek blijft dicht voor voedsel, medicijnen, handel, brandstoffen, vrij personen verkeer etc. Al 12 jaar en de situatie voor de mensen in Gaza verslechtert verder. Volgens de VN wordt het gebied volgend jaar onleefbaar.

Van premier Nethanyahu hoeven we geen verandering te verwachten; hij heeft het afknijpen van de bevolking van Gaza de afgelopen 10 jaar versterkt. Continuatie is wat hij wenst, 1,4 miljoen inwoners van Gaza zijn erkende vluchtelingen en verdrevenen uit Israël met het recht op terugkeer, bekrachtigt door de VN. Die mogen van hem onder geen beding terugkeren omdat ze op basis van hun etniciteit niet meer passen in Israël. Zie ook: https://www.docp.nl/premier-nethanyahu-israel-is-geen-staat-voor-al-haar-inwoners/

Ze mogen Gaza niet uit, kunnen niet ontkomen aan het geweld laat staan in de strip een redelijk niveau van bestaan op te bouwen. Continue levend onder (dreiging van) geweld altijd voelbaar door het gezoem van drones en het laag overvliegen van gevechtstoestellen.

De inwoners geven hun verzet tegen het collectief opgesloten zitten niet op, zoals geen mens dat  zou doen. Zij zullen blijven streven naar een verbetering van hun bestaan zoals iedereen dat zou doen. Vreedzame demonstraties aan het hek heeft de afgelopen 13 maanden 210 doden en 12.000 gewonden opgeleverd. Dat heeft hen niet dichter bij de vrijheid gebracht noch enig gevoel van empathie bij premier Nethanyahu opgewekt. Zo blijven de inwoners opgesloten en blijft een spiraal van periodiek zinloos geweld in stand. Dat moet stoppen.

Dat begint met een juiste berichtgeving en kennis over de situatie. Hoor en wederhoor. Oorzaak en gevolg. Met mensenrechten, internationaal recht en VN resoluties als uitgangspunt. De berichtgeving wordt in de main stream media echter gedomineerd door hoe Israël wil dat het nieuws naar buiten komt. Een uitstekende documentaire die laat zien hoe dit werkt is te zien op Al-Jazeera: https://www.aljazeera.com/programmes/specialseries/2017/03/occupation-american-mind-170304122330451.html

Deze documentaire gaat over de VS. Wie gisteren Nieuwsuur gezien heeft kan vaststellen dat ook in Nederland het zo werkt, kijk: https://www.npostart.nl/nieuwsuur/05-05-2019/VPWON_1297094

De redactie had op z ‘n minst ook iemand als bijvoorbeeld Ali Abunimah aan het woord moeten laten, kijk op: https://youtu.be/rpiceZO3HFw

Met het volgen van het CIDI, andere hasbara lobby groepen en het Ministerie van Informatie van Israël als belangrijkste informatie bron van het nieuws uit Israël houden main stream media niet alleen hun publiek gebrekkig en onvolledig geïnformeerd, ze kiezen partij en daarmee dragen ze bij aan continuatie van het leed en het conflict.

BDS Nederland op Twitter