10 October 2013

GroenLinks en BDS

11 okt 2013, 14:00u
Locatie: Partijbureau, Oudegracht 312 Utrecht
Sprekers: Sonja Zimmermann, bestuurslid van DocP Guido van Leemput van United Civilians for Peace. Sonja en Guido zullen de stand van zaken rond BDS presenteren. Antoine Deul (gevraagd), lid van het GroenLinks partijbestuur, zal vertellen waarom het contract met G4S werd opgezegd en wat de partij verder wil betekenen in de BDS campagne. Lieuwe de Vries van het ABVA-KABO bondsbestuur zal de conclusies van het vakbondscongres over BDS presenteren.

GroenLinks en BDS

Het GroenLinks partijbestuur zegde het contract met bewakingsbedrijf G4S op toen bleek dat het ook de Israëlische gevangenissen bewaakt waar Palestijnen, inclusief kinderen, in strijd met het internationaal recht worden opgesloten. Daarmee voldeed de partij aan de Boycot, Divestment en Sancties (BDS) oproep vanuit de Palestijnse gemeenschap.

Nu de politiek en het internationaal recht al bijna een halve eeuw niet in staat blijken om de bezetting van Palestina te beëindigen is er nog slechts hoop dat burgerbewegingen iets kunnen bereiken. Ook in de tijd van het Zuid Afrikaanse Apartheidsregime was de politiek onmachtig en werd de doorbraak bereikt door een burgerlijke boycotbeweging. De BDS-aanpak wordt ondersteund door heel veel Palestijnse organisaties, en is een voorbeeld van een geweldloze verzets-strategie.

Lees hier verder.

BDS Nederland op Twitter