27 October 2015

Haal apartheid van het menu! Boycot de Tel Aviv Round Tabels Tour

Van 1 – 21 november 2015 vindt in Tel Aviv het door American Express gesponsorde culinaire evenement ‘Round Table Tour’ plaats . Naast chef-koks uit Duitsland, VS, Italië, Griekenland, Spanje en Engeland zal ook Ron Blaauw van Ron Gastrobar in Amsterdam gaan koken in Tel Aviv.  Wij roepen Ron Blaauw op om alsnog af te zien van deelname aan dit evenement waarop haute cuisine wordt ingezet om de ontkenning door Israël van fundamentele mensenrechten voor Palestijnen te maskeren.

Bij de aanval op de Gazastrook in de zomer van 2014 vonden niet alleen ruim 2100 Palestijnen de dood, maar werden naast huizen, scholen, ziekenhuizen en fabrieken ook boomgaarden, boerderijen, kassen, waterbronnen, gewassen en vee vernietigd.  Het Israëlische leger schiet regelmatig op Palestijnse boeren in de Gazastrook en bij de vele militaire invallen worden gewassen en complete oogsten vernietigd. In documenten die na een juridische strijd zijn vrijgegeven is te lezen hoe Israël gebruik maakte van cynische calorieberekeningen om zo het aantal vrachtladingen voedsel vast te stellen dat doorgelaten werd bij de illegale Israëlische wegblokkades, waardoor de Palestijnen in de Gazastrook op een hongerdieet werden gezet.

Onderzoek door de Israëlische organisatie Kerem Navot beschrijft in detail hoe Israël landbouw gebruikt als middel om op grote schaal Palestijnse grond te confisqueren. Sinds 1997 is de landbouwgrond behorend bij illegale Israëlische nederzettingen met 35% toegenomen, terwijl Palestijnse bewerkte landbouwgrond met een derde in grootte is afgenomen.

Het mag daarom geen verrassing zijn dat volgens rapporten van de Verenigde Naties slechts 35% van de Palestijnen in de door Israël bezette gebieden verzekerd kunnen zijn van voldoende voedsel.

Palestijnse burgers in Israël, 20% van de bevolking, hebben het nauwelijks beter. Palestijnse gemeenschappen worden van hun grond verdreven, als onderdeel van de voortgaande etnische zuivering. Binnen de internationaal erkende grenzen weigert Israël om 176 Palestijnse stadjes en dorpen te erkennen, waarvan de meeste al lang vóór de oprichting van de staat Israël bestonden. Deze 176 stadjes en dorpen hebben geen toegang tot de meest basale voorzieningen zoals water en elektriciteit. Israëlische bulldozers maken regelmatig hele dorpen met de grond gelijk waardoor de inwoners dakloos worden.

De chef-koks zullen geen enkel probleem hebben om naar Tel Aviv te reizen. Maar ruwweg 7 miljoen Palestijnse vluchtelingen en binnenlands ontheemden als gevolg van de voortgaande etnische zuivering door Israël hebben geen recht op terugkeer naar hun grond, hoewel dit in internationaal recht is vastgelegd. [7]

Op dit moment zijn er tienduizenden Palestijnen, vooral jongeren, die massaal in opstand zijn gekomen tegen het Israëlische onderdrukkingsregime. Israëls antwoord op deze protesten, die begonnen na provocaties door kolonisten bij de Al Aqsa Moskee op de Tempelberg in bezet Oost Jeruzalem, is zoals altijd: met scherp schieten op demonstranten waarbij doden en gewonden zijn gevallen, arrestatie van honderden Palestijnse jongeren en kinderen, het slopen van Palestijnse huizen als strafmaatregel en het afsluiten van hele Palestijnse dorpen en wijken.

Het ‘Round Tables’ evenement wordt gepresenteerd als een “vruchtbare dialoog over cultuur, economische en sociale vraagstukken”, maar integendeel, het is gewoon een jarenlange traditie van culinaire uitwisselingen misbruiken om zo de schending van fundamentele rechten van de Palestijnen, zoals het recht op voeding, te verdoezelen.

Partners van het door Americain Express gesponsorde evenement zijn o.a. de Israëlische ministeries van Toerisme en van Buitenlandse Zaken en de gemeente Tel Aviv. Israëlische ministeries zijn al jarenlang betrokken bij het ‘Brand Israel’ project, dat als doel heeft Israël een positief imago te geven door het promoten van cultuur en kunst en zo de aandacht af te leiden van de afschuwelijke mensenrechtensituatie van de Palestijnen.

Tel Aviv, dat gebouwd is op zowel de grond van vier verwoeste en etnisch gezuiverde Palestijnse dorpen alsook op grond van de historische Palestijnse stad Jaffa, is het hart van Israël’s bezettingsregime, kolonisatie en apartheid en dus diepgaand betrokken bij het maskeren van de schendingen van humanitair en internationaal recht.

Een andere partner betrokken bij ‘Round Tables’ is Golan Heights Winery, dat in strijd met de regels van internationaal recht, is gevestigd in een illegale Israëlische nederzetting in de bezette Syrische Golan Hoogte [9].

In 2005 hebben meer dan 170 Palestijnse maatschappelijke organisaties opgeroepen tot BDS om zo druk uit te oefenen op Israël totdat dit land een einde maakt aan de schendingen van humanitair recht, die al decennialang ongestraft doorgaan [10]. Een onderdeel van BDS is de oproep aan internationale artiesten, kunstenaars, academici en ook chef-koks om niet in Israël op te treden. De lijst van mensen die gehoor hebben gegeven aan deze oproep wordt steeds langer.

Door de keuze om in Tel Aviv te koken, een bevoorrechte stad omringd door miljoenen Palestijnen die onder Israëlische bezetting leven, geven deze koks niet alleen geen gehoor aan de oproep van de onderdrukten, maar worden hierdoor medeplichtig aan de Israëlische schendingen van de mensenrechten voor de Palestijnse bevolking en de voortduring van de bezetting, apartheid en illegale nederzettingen.

In de woorden van de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu is het respecteren van de oproep tot BDS de beste manier om te verzekeren dat de Palestijnse bevolking niet alleen maar “de kruimels van mededogen toegeworpen krijgt door iemand die zichzelf beschouwt als [hun] meester, maar in plaats daarvan ‘het complete menu van mensenrechten’ voorgeschoteld krijgt”.

Wij roepen Ron Blaauw op zijn culinaire talenten niet in te zetten om de Israëlische schendingen van mensenrechten met een verhullend sausje te overgieten, maar af te zien van deelname totdat iedereen een plaats aan tafel heeft.

BDS Nederland op Twitter