15 May 2019

Herdenking van de Palestijnse catastrofe: Nakba Dag met op de achtergrond het Eurovisie ‘droom verder’-festival

Ook dit jaar 15 mei wordt door Palestijnen wereldwijd herdacht dat op die dag in 1948 de ‘catastrofe’ plaatsvond, de ‘Nakba’. De ketelmuziek op de achtergrond komt van artiesten die liever wegdromen in een wereld die alleen uit contracten en zangcarrières bestaat.

Etnische zuivering van 1948

Rond de 800.000 Palestijnen werden in 1948 in zo’n zeven maanden tijd door joodse strijdgroepen met geweld en door angstcampagnes weggejaagd van hun grond en uit hun steden en dorpen. Deze herdenking komt een dag nadat joods Israël zijn Onafhankelijkheidsdag viert, de geboorte van het huidige Israël. Met ‘events’ zoals het Eurosongfestival in Tel Aviv probeert de staat een dikke deken te leggen over de herinnering aan de verwoesting van 531 dorpen en elf stadsdelen. In de woorden van Ilan Pappe – die in Engeland doceert omdat het leven hem in Israël te moeilijk werd gemaakt – een misdaad tegen de menselijkheid.

Public Relations niet bederven

Er zijn Europese journalisten in Israël vanwege het songfestival. Daarom is de recente strafexpeditie tegen de bevolking van Gaza ‘beperkt’ gebleven: vijfentwintig doden. Voor vandaag hebben de Israëlische autoriteiten geprobeerd afspraken te maken met Hamas (nb: Europese regeringen mogen niet met Hamas praten) om te voorkomen dat Europese journalisten – die er toch zijn voor de muziek – gemakshalve het nieuws meepikken over Israëlische scherpschutters die op jonge demonstranten schieten. Vorig jaar op 15 mei werd op 40.000 Palestijnse demonstranten geschoten met als resultaat, 61 doden en 1.200 gewonden op 12 verschillenden plaatsen langs grens van de Gazastrook. Garanties heeft de bevolking van Gaza niet: binnenkort vertrekt de songfestival karavaan weer naar huis om verder te dromen en heeft het leger weer de vrije hand

De redactie

Foto: de vluchtelingen karavaan in 1948

BDS Nederland op Twitter