8 January 2018

Hoe gaat het met de familie Tamimi en wat kan ik zelf doen?

brighton

Terwijl velen van ons de feestdagen doorbrachten in gezelschap van onze geliefden aan ruim gedekte tafels, brachten 4 vrouwen van de Tamimi familie uit Nabi Saleh deze donkere dagen door in de cel. Hier een update van de gebeurtenissen.

Op 20 december,  nog een keer op 20 december en op 29 december berichtten wij reeds over de arrestaties van Ahed, Nariman en Nour Tamimi en de ophef en aandacht in de media die deze veroorzaakten. De storm rondom de Tamimi´s raast nog even hard door.

Op nieuwjaarsdag vond er een hoorzitting plaats waarin de aanklachten werden geformuleerd tegen de 3 vrouwen.  Nour wordt beschuldigd van zware mishandeling en het belemmeren van een soldaat bij het uitvoeren van zijn functie. Nariman´s aanklacht bevat 5 punten waaronder opruiing vanwege het op social media plaatsen van de beruchte video en andere politieke activiteiten en uitingen. Ahed mag rekenen op 12 beschuldigingen in haar aanklacht waaronder mishandeling en bedreiging van een soldaat, het belemmeren van een soldaat in het uitvoeren van zijn functie en van het gooien van voorwerpen op personen of objecten.  Dit zijn zware beschuldigingen die haar een jarenlange gevangenisstraf kunnen opleveren in een militaire rechtbank met een veroordelingspercentage van 99%.

De detentie van Ahed en Nariman werd verlengd tot een hoorzitting vandaag, maar vandaag (8 januari) wederom verlengd voor een week omdat de militaire rechtbank meer tijd nodig zegt te hebben.

Inmiddels is Nour op borgtocht vrijgelaten tegen betaling van 5000 shekel (ongeveer 1450 euro) en op voorwaarde dat zij zich wekelijks op vrijdag komt melden op het politiebureau  totdat haar zaak op 12 februari voorkomt.

Ook Manal Tamimi, die op 29 december werd gearresteerd bij een vreedzaam protest voor de vrijlating van Nariman, Nour en Ahed bij de Ofer militaire rechtbank, is op 3 januari zonder aanklacht vrijgelaten.

De neef van Ahed, Mohammed Tamimi, die een met rubber bekleedde kogel in zijn schedel had, is inmiddels uit coma en bevrijd van de kogel, maar wel voor het leven getekend.

m-tamimi

Helaas viel de eerste dode van 2018 reeds te betreuren en ook hij was een Tamimi: de 17-jarige Musaab Tamimi uit Deir Nizam (het tweelingdorp van Nabi Saleh) werd op 3 januari door een Israelische scherpschutter van achter in zijn nek geschoten. Het excuus was dat hij een pistool in zijn handen “leek” te hebben maar daarvan is geen enkel bewijs terug te vinden op beeldmateriaal. Bovendien blijkt nu uit onderzoek van de journaliste Yumna Patel dat er hier sprake was van een aangekondigde executie. Hierover bericht the Rights Forum vandaag. En daar bleef het niet bij. Op de dag van zijn begrafenis, 4 januari, kwamen de Israelische bezettingstroepen terug naar het dorp en schoten bij ongeregeldheden een tiener in hoofd. Hij verkeert in kritieke toestand.

Ondertussen is in Singapore de vertoning en verspreiding van de documentaire “Radiance of Resistance” verboden. De wereldwijd vertoonde documentaire die de prijs van beste documentaire won op het “Respect Human Rights Film Festival”  in Belfast gaat over Ahed Tamimi en Janna Ayyad en hun leven onder bezetting in het dorp Nabi Saleh. De door de autoriteiten gegeven reden voor het verbod is dat de documentaire een “onevenwichtig” beeld van het conflict zou scheppen en daarom disharmonie tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Singapore zou kunnen veroorzaken. Wellicht ligt de daadwerkelijke reden meer in de sfeer van de nauwe militaire, economische en diplomatieke banden tussen Singapore en Israel.

Ondertussen grijpen Palestijnse en Internationale mensenrechtenorganisaties de ophef rond Ahed Tamimi aan om aandacht te vragen voor  alle kindgevangenen in Israelische cellen. Wereldwijd vinden er solidariteitsbetogingen plaats en worden er schrijfacties aan parlementsleden en Israelische ambassadeurs georganiseerd. Dagelijks is er een twitterstorm tussen 19.00 en 20.00 (hashtag aangekondigd via @YAShebron).  De petitie voor vrijlating van Ahed en alle kindgevangenen is  al door meer dan 300.000 mensen ondertekend.  En ook kan men Ahed persoonlijk aanschrijven via het volgende adres: HaSharon prison, Ben Yehuda, P.O. Box 7, 40 330 Israel

southafrica new-york-station

 

 

 

 

BDS Nederland op Twitter