15 August 2015

I Amsterdam voor Palestina

Amsterdam lijkt zijn voornemen tot een samenwerking met Tel Aviv door te zetten. De coalitie ‘Amsterdam voor Palestina‘ bundelt het verzet tegen dit volstrekt onacceptabele plan. Sluit je aan, en bezoek de bijeenkomst van 20 augustus in Amsterdam.

Over enkele weken reist de Amsterdamse burgemeester Van der Laan naar Israël, om daar een overeenkomst te sluiten over een samenwerking tussen Amsterdam en de Israëlische hoofdstad Tel Aviv. In een uitgebreide analyse beschreven wij de opmaat en de gevolgen van dit voornemen, evenals de betekenis van de samenwerking voor het Israëlische regime, en de navenante rol van de Israël-lobby bij de realisatie.

Het Amsterdamse plan berust in alle opzichten op drijfzand, maar is bovenal schokkend. Samenwerken met een bezetter en kolonisator is taboe. Samenwerken met een etnisch gezuiverde stad is taboe – dit temeer daar de oorspronkelijke bevolking om de hoek gevangen wordt gehouden. Samenwerken met een staat die er raciale wetgeving en praktijken op nahoudt is taboe. Dat zijn waarden waarvan je mag verwachten dat ze deel uitmaken van het Amsterdamse DNA. Sterker, we mogen het eisen: deze normen zijn ononderhandelbaar.

DocP heeft zich aangesloten bij de coalitie Amsterdam voor Palestina, die onder het motto ‘Nee tegen samenwerking Amsterdam-Tel Aviv’ is ontstaan; inmiddels hebben zich 16 organisaties aangesloten. Op donderdag 20 augustus a.s. organiseert Amsterdam voor Palestina een openbare bijeenkomst waarop een viertal sprekers ten overvloede zal onderbouwen waarom samenwerking met Tel Aviv taboe behoort te zijn.

De plannen van Amsterdam zijn onacceptabel. Dit gaat niet alleen Amsterdammers aan, maar elke Nederlander die vindt dat onze hoofdstad zich verre dient te houden van een relatie met Tel Aviv – als uitgesproken symbool van het lot en de rechteloosheid van de Palestijnen, centrum van de bezettingsindustrie, en broedplaats van racisme en vreemdelingenhaat.

Zeg ook ‘Nee tegen samenwerking Amsterdam-Tel Aviv’. Meld je aan voor de bijeenkomst op 20 augustus in Amsterdam, of om op de hoogte te blijven van verdere acties. Zie de nadere informatie op de website van Amsterdam voor Palestina. En laat je vooral inspireren door de Amsterdamse slogan ‘I Amsterdam’. Doen wij ook.

I Amsterdam
I Am Supporting an Occupyer and Colonizer
I Am Dating his Ethnically Cleansed Daughter
I Am Mocking International Law and Human Rights
I Am Being Used to Whitewash Serious Crimes

That’s Who I Am
I Amsterdam

BDS Nederland op Twitter