IAW


OVERZICHT

De Israeli Apartheid Week (IAW) is een manier om wereldwijd steun van onderaf te mobiliseren voor de Palestijnse strijd om recht. Het is een mechanisme om mensen bewust te maken van de Israelische apartheid en steun te verwerven voor strategische BDS-campagnes om dit systeem van onderdrukking te beëindigen.

De IAW biedt gelegenheid tot netwerken en versterkt de banden tussen de Palestijnse bevrijdingsstrijd en ander verzet tegen racisme, onderdrukking en discriminatie. Net als elk jaar sinds 2005, zullen we ook in 2022 onze stem laten horen om apartheid te verwerpen, de intersectionaliteit van onze strijd aan te tonen en onze diversiteit te vieren. Dit jaar willen we de rol van cultuur en de academische wereld belichten in het dekoloniseren van onze denkwereld in onze collectieve strijd tegen onderdrukking. In de week van 21-28 maart zijn er in heel Nederland verschillende evenementen gepland om te laten zien dat we nu, meer dan ooit, #UnitedAgainstAgainstRacism zijn.

DE NEDERLANDSE CONTEXT

De Israelische apartheid wordt gefinancierd via handelsverdragen en wit-/groen-/rozegewassen middels culturele en academische evenementen en uitwisselingen. De Nederlandse regering en instellingen zijn medeplichtig aan de Israelische apartheid met handelsverdragen, culturele uitwisselingen en academische collaboratie. Ondertussen heeft een recent ELSC-rapport ook de diverse taktieken aangetoond die worden gebruikt om Palestijnen en Palestina-activisten in Nederland aan te vallen en de mond te snoeren.

Om een eind te maken aan apartheid, moeten we gezamenlijk een vuist maken tegen racisme in al zijn vormen en onze regering en instellingen op te roepen een eind te maken aan het financieren en steunen van de Israelische apartheid.

WAT KUN JIJ DOEN?

– Eén van de vele evenementen bijwonen die in Nederlandse steden gepland staan (zie agenda hieronder) en je vrienden, familie en kennissen meebrengen
– Versterk de Palestijnse stemmen en deel wat je weet en opsteekt met anderen
– Teken petities om druk uit te oefenen op Nederlandse instellingen om te desinvesteren in Israelische apartheid
– Boycot producten en diensten van de Israelische apartheid. Bezoek onze campagne pagina’s voor meer informatie
schema
Klik op het plaatje en scan de QR code om je op te geven
schema2
Klik op het plaatje om te resizen
schema3
Klik op het plaatje om te resizen

IMPACT

Sinds het begin in 2004 heeft de IAW duizenden evenementen georganiseerd in honderden steden over de hele wereld. Dankzij de IAW wordt het steeds moeilijker om Israels apartheidbeleid van geïnstitutionaliseeerd racisme tegen en stelselmatige onderdrukking van het Palestijnse volk te verbergen en wit te wassen. De IAW is een groeiend collectief succes dat de wereldwijde groei voedt van de BDS-beweging bij de Palestijnse strijd voor vrijheid, recht en gelijkheid. Laten we, nu méér dan ooit samen blijven optrekken. #UnitedAgainstRacism.

BDS Nederland op Twitter