7 July 2019

Israël verbergt systematisch documenten over misdaden begaan tegen Palestijnen tijdens de Nakba

Volgens een officieel Israëlisch document uit 1948 vertrok 70 procent van de Arabieren als gevolg van joodse etnische zuiveringsoperaties, aldus een artikel in Haaretz van 5 juni 2019.

Teams van het Israëlische Ministerie van Defensie zijn tien jaar geleden begonnen met het verwijderen en verbergen van documenten uit de Israëlische archieven met betrekking tot misdaden begaan tegen Palestijnen tijdens de Nakba van 1948, zo onthulde Haaretz op 5 juni 2019.

In een lang rapport meldt Haaretz dat naast het verwijderen van documenten met betrekking tot de kerncentrale in Dimona en relaties met andere landen het team van het ministerie van Defensie systematisch honderden documenten heeft verwijderd en verborgen die als bewijsmateriaal kunnen dienen voor de etnische zuiveringen van 1948 en 1949.
De krant geeft aan dat de verwijdering van de historische documenten voor het eerst werd opgemerkt door het Akevot Instituut voor Israëlisch-Palestijns conflictonderzoek, https://www.akevot.org.il/en/

“Volgens het rapport opgesteld door het instituut, wordt de operatie geleid door Malmab, de veiligheidsafdeling van het ministerie van Defensie, wiens activiteiten en budget zijn geheim zijn”.
“Het rapport beweert dat Malmab historische documentatie onbevoegd en illegaal heeft verwijderd, in sommige gevallen ook geheime documenten die eerder zijn vrijgegeven voor publicatie door de militaire censor. Sommige documenten die nu in kluizen zijn geplaatst, waren al gepubliceerd. “Malmab is volgens Haaretz het Hebreeuwse acroniem voor “directeur veiligheid van defensie”.

In 1948 werden ongeveer 750.000 Palestijnen gedwongen hun huizen en bezittingen te verlaten en zijn gevlucht voor zionistische militante groepen die bloedbaden pleegden tegen Palestijnen in talloze Palestijnse dorpen, steden en dorpen. Hoe zulke operaties verliepen is onder andere beschreven de Hebreeuwse roman “het verhaal van Chirbet Chiz’a” van S. Yizhar uit 1949, die als zionistisch strijder deelnam aan zulke operaties.
Israël heeft sindsdien geweigerd Palestijnse vluchtelingen naar huis te laten terugkeren, ondanks diverse VN-resoluties waarin werd bepaald dat zij hieraan moet meewerken en toestaan en het recht van Palestijnen te mogen terugkeren.

Haaretz geeft aan dat het een onderzoeksrapport heeft opgesteld dat “ontdekte dat Malmab de getuigenissen van de IDF-generaals voor het doden van burgers en de sloop van dorpen heeft verborgen, evenals documenten over de verdrijving van bedoeïenen in de Negev tijdens het eerste decennium van de onafhankelijkheid”.
Het zei ook dat gesprekken “met zowel directeuren van openbare als privéarchieven onthullen dat medewerkers van de veiligheidsafdeling de archieven als hun eigendom beschouen en in sommige gevallen de directeuren zelf bedreigden”.

De Israëlische krant onthulde dat Yehiel Horev, die Malmab tot 2007 twee decennia leidde, erkent “dat hij het project heeft gestart en dat nog steeds aan de gang is”.
Haaretz meldt ook dat “hij beweert dat het logisch is om de gebeurtenissen van 1948 te verbergen, omdat het onthullen ervan onrust kan veroorzaken onder de Arabische bevolking van het land”.

In antwoord op vragen van Haaretz over de wijsheid achter het verwijderen van documenten die al in handen zijn van het publiek, verklaarde Horev dat het de bedoeling is om de geloofwaardigheid van studies over de geschiedenis van het vluchtelingenprobleem te ondermijnen.
Volgens Haaretz is Horev van mening dat “een bewering van een onderzoeker die wordt ondersteund door een origineel document niet hetzelfde is als een beschuldiging die niet kan worden aangetoond of weerlegd”.

Het Israëlische dagblad vermeldde de inhoud van één van de documenten aan het begin van zijn rapport, dat luidt: “Safsaf [voormalig Palestijns dorp in de buurt van Safed] – 52 mannen gevangen genomen, we bonden ze aan elkaar, groeven een kuil en schoten ze neer. 10 vertoonden nog spiertrekkingen. Er kwamen vrouwen, smekend om genade. Gevonden lichamen van 6 oudere mannen. Er waren 61 lichamen. 3 gevallen van verkrachting, een van Safed, meisje van 14, 4 mannen doodgeschoten en gedood. Van één snijden ze met een mes zijn vinger er af om de ring te nemen. ”

De etnische zuiveringen in Israël / Palestina zijn zeer gedetailleerd en onderbouwd met deze documenten beschreven in werken van o.a. Israëlische historici zoals “De Etnische zuivering van Palestina” van Ilan Pappe, “The birth of the Palestinian refugee problem” van Benny Morris en “The birth of Israel myths and realities” van Simha Flapan.

BDS Nederland op Twitter