25 August 2017

In het nieuws: Mensenrechtenactivist gearresteerd en scholen verwoest

De Palestijns-Franse mensenrechtenactivist Salah Hamouri is gisteren van zijn bed gelicht door het Israelische leger en meegenomen naar een ondervragingscentrum (‘Russian Compound’). Hamouri werkt voor de niet-gouvernementele organisatie (ngo) Addameer die zich richt op Palestijnse gevangenen. Hij heeft eerder zeven jaar doorgebracht in Israelische gevangenissen. Zijn vrouw, Elsa Lefort mag Palestina/Israel niet in. Deze arrestatie moet volgens Addameer Prisoner Support en Human Rights Association gezien worden tegen de achtergrond van de systematische campagne tegen mensenrechtenactivisten en hun organisaties. Zij roepen op om een petitie te tekenen die is gericht aan de Franse president Macron.

De petitie zal ook aangeboden worden aan de Europese Raad (van regeringsleiders) en het Europees Parlement.

De scholen beginnen weer: verwoest de scholen

Israel heeft haast. Na de intensivering van kolonisatie in de bezette gebieden en het aanpakken van ngo ‘s (zie hierboven) is in augustus/september het Palestijnse onderwijs weer aan de beurt. Er zijn vele methoden, zoals bijvoorbeeld scholen onder druk zetten om de Israelische lesinhoud over te nemen (waarin bijvoorbeeld 1948 een jubeljaar is); voor verbouwingen en reparaties geen vergunning geven en kinderen tegenhouden en intimideren bij checkpoints. Eerder deze week werd de levering van schoolboeken aan scholen in de Oude Stad van Jeruzalem door de bezetter tegengehouden.

plaatje 3 bij activist en verwoesting scholen

En de burgemeester van Hebron werd in zijn eigen stad door joodse kolonisten verhinderd het nieuwe schooljaar feestelijk te openen. In Hebron passeren elke ochtend 11.000 schoolkinderen een checkpoint. En ‘s middags weer, op weg naar huis.

Maar het meest afdoende is dit: schooltje volledig verwoesten. Eerder deze week stonden de leerlingen van het dorpje Jubbet al-Dib letterlijk voor een open plek (Ma’an News). De acht mobiele klaslokalen werden geconfisqueerd. Daar kwamen rook- en gasgranaten aan te pas en ‘rubber’ kogels. Tachtig kinderen zien hoe onderdrukking werkt.

In totaal worden 55 scholen op de Westelijke Jordaanoever bedreigd met sloop.

 

Israel heeft haast: bondgenoot Trump heeft niet het eeuwige leven, westerse media blijven niet eeuwig op Syrië gericht en BDS vreet gestaag aan het imago.

de redactie

 

BDS Nederland op Twitter