26 November 2020

‘In My Heart, I am a Palestinian’: Palestina rouwt om legendarische voetballer Diego Armando Maradona

Argentijnse voetballegende Diego Armando Maradona hijst Palestijnse vlag. (Foto: File)
De grootste voetballer van de 20e eeuw, Diego Armando Maradona, stierf in San Andrés, Argentinië, op 60-jarige leeftijd. De Argentijnse voetbalbond meldde dat de doodsoorzaak een hartstilstand was.

Maradona kampte de afgelopen jaren met verschillende gezondheidscrises. Eerder deze maand werd hij naar verluidt getroffen door een hersenbloeding.

Maradona’s fans over de hele wereld spraken diepe droefheid uit over zijn overlijden. Palestijnen vormen daarop geen uitzondering. Voor Palestijnse voetbalfans vertegenwoordigde Maradona echter meer dan alleen een speler, misschien wel de beste ter wereld. Voor ons was hij iets heel anders.

“In Palestina kun je Maradona niet haten. Je enige optie is om van hem te houden en je kunt geen negatieve mening over hem hebben ”, zei de Palestijnse journalist en redacteur van The Palestine Chronicle Ramzy Baroud.

Maradona inspireerde iets in ons als collectief – een man met een kleine bouw, met een verschrikkelijk arme achtergrond, bruin zoals wij, vurig zoals wij en gepassioneerd zoals wij, op weg naar de top van de wereld. Voor ons ging het niet om voetbal of sport. Het ging over hoop. Het voelde alsof alles mogelijk was.

Je kunt je onze opwinding alleen maar voorstellen toen we hoorden dat Maradona om Palestina gaf en veel gebaren maakte ter ondersteuning van onze strijd. Onze vreugde was compleet. Inderdaad, tot het einde toe nam hij morele standpunten in voor Palestina en bevestigde hij in juli 2018 nogmaals: ‘In mijn hart ben ik een Palestijn,

voegde Baroud eraan toe.

De verklaring van solidariteit werd meegedeeld aan de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas. Dit was echter niet het enige geval waarin Maradona zich uitsprak voor zijn steun aan de Palestijnse zaak.

In 2012 omschreef Maradona zichzelf bijvoorbeeld als “de grootste fan van het Palestijnse volk:

Ik respecteer ze en sympathiseer met ze.

Tijdens de Israelische oorlog tegen Gaza in de zomer van 2014 uitte Maradona zijn verontwaardiging. “Wat Israel de Palestijnen aandoet, is een schande”, zei hij in een verklaring.

In datzelfde jaar werd in de media ook gesproken over onderhandelingen tussen de Palestijnse voetbalbond en de Argentijnse voetballegende, die volgens geruchten de volgende coach van het Palestijnse nationale team zou zijn tijdens de AFC Asian Cup 2015.

Toen we opgroeiden in Gaza, hielden we van Maradona. Persoonlijk hield ik zelfs van voetbal en speelde ik door hem. Wanneer hij speelde, of het nu voor Argentinië, Napoli of andere teams was, lieten we alles vallen en verzamelden we ons voor onze kleine zwart-wittelevisie om hem te zien spelen,

zei Baroud.

In Palestina delen we de strijd van alle onderdrukte mensen uit de arbeidersklasse overal, en op onze beurt zeggen we: ‘In ons collectieve Palestijnse hart zijn we Argentijnen; wij zijn Zuid-Amerikanen,

voegde Baroud eraan toe.

Bedankt, Maradona. Je zult voor altijd iets moois in ons allemaal vertegenwoordigen. 

(The Palestine Chronicle)

BDS Nederland op Twitter