10 May 2014

In twee steden flyeractie tegen juweliersbedrijf Siebel

Onder het motto “Kettingen van Siebel = Ketenen voor Palestijnen” hielden activisten van het docP activistennetwerk vandaag twee flyeracties voor de deur van juweliersbedrijf Siebel: in de Kalverstraat in Amsterdam en in de Groote Houtstraat in Haarlem. De flyeracties verliepen rustig en zonder incidenten.

De activisten vroegen aandacht voor hHaarlem siebelet feit dat juweliersketen Siebel onlangs is overgenomen door de Israëlische miljardair Lev Leviev. Lev Leviev is namelijk betrokken bij Israëls illegale bouwactiviteiten op Palestijns bezet gebied. De bouw van die nederzettingen komt tot stand op geroofde Palestijnse grond. Palestijnse boeren verliezen hun land en huizen en worden brodeloos. Alle hoop op vrede wordt door de bouw van steeds meer illegale nederzettingen op Palestijns grondgebied kapot gemaakt.

Via Africa Israel, en de dochter daarvan Danya Cebus, bouwde Lev Leviev aan de illegale nederzettingen Har Homa, Adam, Male Adumim en Mattiyahu op het land van het Palestijnse dorp Bil’in. Een andere maatschappij van Leviev, Leader Management, breidde de nederzetting Zufim uit op het land van het Palestijnse dorp Jayyous. Momenteel bouwt Leviev via Danya Cebus aan illegale nederzetting Gilo bij Jeruzalem. Zo koloniseert Israel stukje bij beetje Palestina.
De actie werd gehouden in de aanloop naar Moederdag. Sommige passanten bedankten de activisten voor hun inzet, omdat zij anders niet zouden hebben geweten dat zij met hun aankoop de Israëlische bezetting van Palestijns grondgebied helpen financieren.

De actiegroep, dsiebel Amsterdamie uitsluitend vreedzame actie voorstaat, ontvangt regelmatig bedreigingen en discriminerende opmerkingen, maar vooral ook doodswensen aan het adres van de Palestijnen. Tijdens de flyeractie bleven deze echter achterwege.

De Siebelketen zal uitgebreid worden tot 60 winkels. De activisten hebben dus ruimschoots gelegenheid om terug te komen.

BDS Nederland op Twitter