20 July 2015

Inspectieteam docP vond producten van bezetting bij Albert Heijn en Jumbo.

 

Aardappelen, kakivruchten, en vooral veel salades, sausen en vleesvervangers van de merken Tivall en Sabra vormden de belangrijkste producten die het inspectieteam van het Diensten en Onderzoek Centrum Palestina, aantrof in de vakken van Albert Heijn en Jumbo.

inspectieteam-in-Rotterdam

Inspectie in Rotterdam

Afgelopen zaterdag inspecteerde een tiental Rotterdamse vrijwilligers van docP filialen van beide supers op de Botersloot en Groenendaal. Een bliksembezoek na eerdere inspecties in onder meer Haarlem, Utrecht, Enschede, Amsterdam en Eindhoven.

Terwijl inspecteurs flyers uitdeelden aan het winkelende publiek overhandigden anderen de resultaten van de inspectie aan de winkelmanagers die toezegden deze te zullen doorsturen naar de beide hoofdkantoren.

DocP inspecteurs Anita Risseeuw en Benji de Levie legden het doel van de actie uit:

Sinds 1967 bezet Israël ook het laatste deel van Palestina. Onder internationaal recht is het verboden om een bezet gebied te exploiteren of om je eigen inwoners er naar toe te verhuizen.

Israël doet beide: ruim een miljoen kolonisten bevolken nu deze bezette gebieden, ten kostte van Palestijnse boeren die van hun land zijn verdreven. Geroofd grond wordt door de kolonisten gebruikt voor de verbouwing van tal van producten die ook in de schappen van de Nederlandse supermarkten terecht komen.

Tien jaar geleden hebben meer dan 150 Palestijnse organisaties de wereld opgeroepen over te gaan tot economische druk op Israël door middel van boycot, desinvesteringen en sancties (BDS). Een vreedzame strijd tegen bezetting en uitbuiting.

Enige jaren geleden heeft een groot aantal Nederlandse organisaties zich verenigd in docP om de BDS sterker te maken. Tegelijk zijn er gedurende die jaren gesprekken gevoerd met het CBL, de vertegenwoordiger van de levensmiddelenhandel, om een einde te maken aan de import van producten van de bezetting. Deze gesprekken zijn recent zonder resultaat afgesloten: de supermarkten willen niets doen als de Nederlandse overheid hen er niet toe verplicht. Maatschappelijk verantwoord ondernemen of niet.

Het inspectieteam van docP is opgericht om de druk op de Nederlandse supermarkten te vergroten en het Nederlandse publiek te informeren over de verkoop van producten van de bezetting.

 

BDS Nederland op Twitter