6 August 2016

Israel gebruikt Caterpillar graafmachine in buitengerechtelijke executie

Israelische bezettingstroepen hebben een Caterpillar graafmachine gebruikt voor een buitengerechtelijke executie van een Palestijnse man, met gebruikmaking van de zogenaamde snelkookpan procedure waarbij bouwmachines worden ingezet als wapens.

Caterpillar, gevestigd in Peoria, Illinois in de VS, is al lang een doelwit van boycot en desinvesteringscampagnes wegens het verkopen van materiaal dat Israel inzet bij mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden, waaronder de sloop van huizen en de bouw van nederzettingen op bezet Palestijns land.

Laat op dinsdagavond 27 juli, trokken Israelische strijdkrachten samen in Surif, een dorp bij bij Hebron op de bezette Westelijke Jordaanoever, en vielen ze een huis aan waar ze Muhammad al-Faqih belegerden. De Israeli’s sloopten uiteindelijk het grootste deel van het huis tijdens de zeven uur durende belegering, terwijl al-Faqih nog binnen zat.

Volgens de Israelische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet voerde al-Faqih eerder deze maand een beschieting uit bij Hebron die resulteerde in een auto-ongeluk waarbij een Israelische kolonist gedood werd en zijn vrouw gewond raakte.

De Israelische krant Haaretz schreef dat  al-Faqih van de moord beschuldigd werd door de Shin Bet, die systematisch martelt, nadat bekentenissen waren verkregen van twee Palestijnen, waaronder al-Faqih’s broer, die ervan beschuldigd worden dat ze hem hebben geholpen. Journaliste Marian Houk twitterde dat Israelische media de beschuldigingen van de Shin Bet “zonder de minste twijfel” als feit overnam en zonder dat er een gerechtelijk proces aan te pas kwam.

Anti-tankraketten

Het Israelische leger beweert dat soldaten “de agent [al-Faqih] opriepen zich over te geven, en dat hij antwoordde door het vuur te openen en explosieven te gooien.” Het leger stelt dat ze “reageerden zoals voorgeschreven en terugschoten” en dat al-Faqih “in het kruisvuur werd gedood.”

bulldozer2

De bulldozer gebruikt bij de aanval in Surif

Een video op YouTube laat zien hoe Israelische soldaten al-Faqih’s lichaam uit het puin van het huis tillen en in de graafarm van de graafmachine laden voordat ze het lichaam wegbrengen. De dorpsjeugd reageerde met het gooien van stenen naar de Israelische troepen en een aantal demonstranten raakte gewond door met rubber omklede stalen kogels. Israel sloot het dorp ook af, sneed de elektriciteit en het internet af en verhinderde dat Palestijnse ambulances het gebied binnengingen.

Persbureau Ma’an meldde dat tijdens de operatie ook een vrouw gewond raakte en dat verscheidene mensen uit Surif, waaronder de eigenaar van het zwaar beschadigde huis, werden aangehouden.

De dodelijke inval vond plaats tijdens massale afsluitingen van dorpen en arrestatiegolven rond Hebron door het Israelische leger in de afgelopen weken als antwoord op aanvallen op Israelische kolonisten, waaronder een 13-jarig kind dat gedood werd in haar eigen huis. Een lokale chef van UNRWA, het bureau van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen, veroordeelde de Israelische afsluiting als “collectief straffen van onschuldige mensen voor wat anderen doen.”

“Snelkookpan”

Hoewel volgens het Israelische leger al-Faqih als eerste schoot, een bewering die niet onafhankelijk vastgesteld kan worden, is de “procedure” die de soldaten blijkbaar gebruikt hebben de “snelkookpan” waarbij bouwmachines opzettelijk als wapen worden gebruikt, samen met vuurwapens en explosieven.

Who Profits, een groep die onderzoek doet naar bedrijven die betrokken zijn bij de Israelische bezetting, beschrijft de snelkookpanprocedure in een rapport uit 2014 over het gebruik van bouwmachines in de Israelische bezetting. De procedure is oorspronkelijk bedacht voor het aanpakken van gijzelnemers die zich in een gebouw gebarricadeerd hebben, maar werd tijdens de tweede begin 2000 aangepast om te worden gebruikt tegen huizen waarin zich een Palestijn verschanst, die het leger wil arresteren.

Allereerst gebruiken de troepen die het huis omsingelen een luidspreker om iedereen in het huis het bevel te geven om onmiddellijk naar buiten te komen. Als die persoon binnenblijft, beginnen de soldaten eerst te schieten met handvuurwapens, dan machinegeweren en vervolgens granaatwerpers en uiteindelijk met tankgranaten of raketten.

Als de personen het overleven en nog steeds weigeren zich over te geven wordt er een gepantserde bulldozer of graafmachine naar toe gestuurd. De bulldozer schudt eerst het huis en begint dan de muren af te breken, waarna uiteindelijk het hele huis wordt gesloopt en het doelwit van de aanval eronder begraven wordt.

Zware bouwmachines speelden al een belangrijke rol bij mensenrechtenschendingen door de inzet daarvan bij verschillende vormen van de sloop van huizen en gebouwen. Door het meedogenloos gebruik in het kader van de snelkookpanprocedure veranderen deze machines van een potentieel dodelijk werktuig, naar een moordwapen gebruikt voor buitengerechtelijke executies”, stelt Who Profits

bulldozer E-349

Gepantserde graafmachines E-349 en D9N, beide gebruikt in Gaza in augustus 2014 (foto Israel Defense Forces

In augustus 2014, gebruikten de Israelische bezettingstroepen een voor militaire doeleinden aangepaste Caterpillar D9 bulldozer bij een soortgelijke aanval op een gebouw in Qabalan een dorp bij Nabloes op de Westelijke Jordaanoever. Zakaria al-Aqra, het 24 jaar oude doelwit werd daarbij gedood, zes familieleden van hem raakten gewond en het huis werd zwaar beschadigd tijdens de acht uur durende operatie.

“Primair wapen”

Al in 2004 riep Human Rights Watch Caterpillar op de verkoop van bulldozers aan Israel stop te zetten vanwege het gebruik ervan als “primair wapen om Palestijnse huizen te slopen, landbouw te vernielen en wegen onbegaanbaar te maken, in strijd met het oorlogsrecht”.

Sindsdien is de druk op Caterpillar opgevoerd doordat instellingen werden oproepen om te desinvesteren in het bedrijf. De Presbyteriaanse Kerk en de United Church of Christ (beide in de VS) hebben sinds 2014 hun investeringen uit Caterpillar teruggetrokken.

In 2012 werd Caterpillar uit een belangrijke index van sociaal verantwoorde investeringen geschrapt, deels vanwege bezorgdheid over het gebruik van Caterpillar producten door Israel bij mensenrechtenschendingen.

Caterpillar heeft altijd geprobeerd afstand te nemen van het gebruik van hun machines door het Israelische leger maar doet er niets aan om de verkoop te stoppen. Het bedrijf stelt dat de machines niet direct aan Israel verkocht worden, maar via de Amerikaanse regering en dat ze “niet elk gebruik van hun producten over de hele wereld kunnen bijhouden.” Caterpillar zegt dat niet zij , maar Israel de door Caterpillar geproduceerde machines militariseert. Maar foto’s lijken Israelische militaire bulldozers te tonen die worden onderhouden in Caterpillar faciliteiten in Israel, wat suggereert dat de medeplichtigheid van het bedrijf meer direct is dan ze zelf beweren.

Bron: The Electronic Intifada 

 

BDS Nederland op Twitter