3 September 2022

Israël in discussie binnen de ChristenUnie

Vanuit de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, PerspectieF, komt een opmerkelijk standpunt inzake Israël. De ChristenUnie als politieke partij staat onvoorwaardelijk achter de joodse staat en stemt in de Tweede Kamer meestal mee met de PVV, FvD en SGP als het om Israël gaat. In het blad van het wetenschappelijk instituut van de partij komt deze week Evert te Winkel aan het woord, lid van de Werkgroep Buitenlandse Zaken van PerspectieF. In het artikel (29/08) van te Winkel staan onder andere de volgende passages.

(na voorbeelden van kolonialisme te hebben genoemd:) “Maar in welk opzicht verschilt het Israëlisch nederzettingenbeleid op de Westoever en de bezetting van de Golan-hoogte van deze overduidelijke vormen van kolonialisme? Toch knijpt de ChristenUnie voor Israël liever een oogje dicht.” En: “Het CU-verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 noemt als speerpunten van haar buitenlandbeleid het “werken aan vrede, gerechtigheid en menselijke waardigheid”. Dat zijn prachtige doelstellingen. Maar wel in directe tegenspraak met de actieve steun van de ChristenUnie aan het Israëlische kolonialisme, dat de Palestijnen hun menselijke waardigheid afneemt en vrede en gerechtigheid in de weg staat.” En verderop: “De voortdurende steun aan Israëls bezettingspolitiek brengt ChristenUnie in een onmogelijke spagaat die niet alleen potentiële kiezers afschrikt, maar vooral politici van de ChristenUnie ertoe brengt om hun diepgewortelde principes selectief toe te passen. [Het gaat om] mensen die toch niet minder waard zijn dan inwoners van de Westelijke Sahara, Papoea Nieuw-Guinea of Oekraïne. Het is hoog tijd dat de ChristenUnie gaat staan voor haar principes.”

Op twitter laat jongerenorganisatie PerspectieF duidelijk weten “verbijsterd” te zijn over de recente invallen bij Palestijnse civiele organisaties.

Dit is een opvallend fris geluid vanuit de partij die in het algemeen niet past in het rijtje PVV, SGP, FvD maar die ten aanzien van Israël moeilijk los kan komen van een SGP-achtige interpretatie van bijbelteksten.

Foto overgenomen van WI-ChristenUnie

BDS Nederland op Twitter