20 March 2017

“Israel praktiseert apartheid en BDS moet gesteund”. VN commissie veroorzaakt paniek met duidelijke taal

De VN Commissie voor Economische en Sociale Zaken voor West-Azië (ESCWA) heeft afgelopen week geleden een rapport uitgebracht waarin Israel beschuldigd wordt van apartheid. In het internationale recht geldt apartheid als een misdaad. Het is voor het eerst dat een orgaan van de VN een rapport met een dergelijke strekking uitbrengt. Het rapport concludeerde dat, “Israel een apartheidsregime heeft opgericht dat het gehele Palestijnse volk domineert. Het staat boven elke redelijke twijfel vast dat Israel schuldig is aan beleidspraktijken die de misdaden van apartheid omvatten, zoals die worden omschreven in het internationaal recht.” (vertaling van DeWereldMorgen.be)

De ESCWA heeft een onderzoek uitgevoerd naar de situatie van de Palestijnen, zowel in Israel als in de door Israel bezette gebieden (Oost-Jeruzalem, Westelijke Jordaanoever en Gaza). In zijn rapport Israeli Practices towards the Palestinian People and the Question of Apartheid roept de Commissie de regeringen van de VN-lidstaten bovendien op om “de activiteiten gericht op boycot- en desinvesteringsactiviteiten en sancties te ondersteunen en positief te reageren op dergelijke initiatieven”. Dat is een expliciete verwijzing naar de BDS-campagne tegen de apartheid in Israel en tegen de bezetting en kolonisering van de Palestijnse gebieden.

Tegen het eind van de week zaten de regeringen van Israel en de VS hoog in de gordijnen. De New York Times kopte: “Tempest at U.N. Over Report Accusing Israel of Apartheid Against Palestinians”. De Secretaris-Generaal van de VN – die toch al vreest dat de regering Trump zijn steun aan de organisatie gaat terugschroeven – werd door de kritiek gedwongen om de Commissie en het rapport af te vallen. Dit had tot gevolg dat de voorzittter, de Jordaanse diplomate Rima Khalaf van de Commissie besloot af te treden. Dit weekeinde veroordeelden leidende Palestijnen als Hanan Ashrawi (PLO) en Riyad al-Maliki (minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit) de handelwijze van de Secretaris-Generaal.

Aan het commissiewerk leverde onder meer de bekende deskundige internationaal recht  Richard Falk een bijdrage. Het is voor het eerst dat in een officieel rapport van van een VN commissie de term ‘apartheid’ wordt gebruikt om het Israelische systeem te karakteriseren. Het gebruik van het begrip ‘apartheid’ op dit niveau is voor het imago van Israel (en van trouwe bondgenoot de VS) een slechte zaak. ‘Apartheid’ heeft sinds het racistische ‘oude’ Zuid-Afrika wereldwijd een zeer negatieve klank: het op grond van etnisch onderscheid mensen verschillende rechten toekennen. Het is precies die realiteit die heeft geleid tot de BDS beweging.

Het volledige rapport wordt door docP bestudeerd; wij komen er op deze site op terug.

BDS Nederland op Twitter