20 March 2023

Overweegt u te investeren in Israël? Hier zijn 17 redenen om dat niet te doen. Israël: #ShutDownNation!

Overweegt u te investeren in Israël? Hier zijn 17 redenen waarom u dat niet moet doen.

1 Net zoals het was in apartheid Zuid-Afrika, is investeren in Israëls 74 jaar oude apartheidssysteem tegen Palestijnen inherent onethisch en riskant. Het vormt ook een ernstige wettelijke aansprakelijkheid voor medeplichtige bedrijven. #DivestFromApartheid.

2 Met de huidige regering, de meest extreemrechtse, racistische, seksistische, fundamentalistische en homofobe in de geschiedenis van de staat, en haar invloedrijke fascistische component, vervaagt het vertrouwen in de Israëlische economie sneller dan verwacht.

3 Door de ongekende opkomst van autoritarisme dreigt een “sociale ineenstorting”, waarschuwt de Israëlische president, waardoor internationale en zelfs Israëlische investeerders geleidelijk het vertrouwen verliezen in de steeds volatielere economie van Israël.

4 De gouverneur van de Bank of Israel waarschuwde dat de geplande radicale verzwakking van het “rechtssysteem” kan leiden tot een verlaging van de kredietwaardigheid van het land, waardoor buitenlandse investeringen worden afgeschrikt. Een Israëlische leider waarschuwde voor ‘burgeroorlog’.

5 56 wereldberoemde economen, waaronder 11 Nobelprijswinnaars, waarschuwden dat het plan van de extreemrechtse premier van Israël om de gerechtelijke ‘onafhankelijkheid’ van Israël te verzwakken, schadelijk is voor ‘economische welvaart en groei’.

6 Honderden vooraanstaande Israëlische economen luidden de noodklok en zeiden: “De concentratie van enorme politieke macht in de handen van de heersende groep zonder sterke checks and balances zou de economie van het land kunnen verlammen.”

7 Terwijl de vrees voor een “gerechtelijke staatsgreep” toeneemt, hebben hightechbedrijven al 780 miljoen dollar aan Israël onttrokken en 2,2 miljard dollar aan extra externe inkomsten buiten het land gehouden.

8 Het Israëlische cyberbeveiligingsbedrijf Wiz besloot vorige week om zijn geld vanuit Israël over te maken naar bankrekeningen over de hele wereld.

9 Het in de VS gevestigde Insight Partners-fonds, de grootste investeerder in Israëlische hightech, veroordeelde Israëls gerechtelijke “hervormingen” en waarschuwde voor negatieve gevolgen. Bijna de helft van het Israëlische publiek steunt deze hervormingen, waaronder een kwart van de “seculiere” Israëli’s.

10 De Israëlische start-up Papaya Global besloot om “alle fondsen van het bedrijf uit Israël terug te trekken” en zei: “er is geen zekerheid dat we internationale economische activiteiten vanuit Israël kunnen uitvoeren.

11 De durfkapitaalfondsen Disruptive en Disruptive AI, die samen 250 miljoen dollar beheren, besloten ook hun fondsen uit Israël terug te trekken.

12 HSBC zei dat het ondermijnen van het Israëlische Hooggerechtshof “het institutionele kader kan beïnvloeden, wat mogelijk kan leiden tot een verslechtering van [Israëls] investeringsklimaat en dus op de valuta kan wegen”.

13 Tientallen Israëlische hightechleiders zeiden dat “het verzwakken van de status van de rechtbanken”, evenals andere geplande radicale wetgeving, een substantiële existentiële bedreiging [voor] de glorieuze hightechindustrie zou vormen.”

14 In een ongekende beweging sloten ten minste 16 grote hightech Israëlische bedrijven zich aan bij het protest tegen Netanyahu’s plan voor “gerechtelijke hervorming”. Ongeveer 40% van de Israëlische export komt uit de hightechsector.

15 Een CEO van een hightechbedrijf zei: “Hightech brengt veel geld [naar Israël] … het zal binnen een seconde verdwijnen. [Israëlische hightechleiders] krijgen elke dag vragen van Amerikaanse bedrijven; bedenk hoe snel ze zullen opstaan en wegvliegen.

16 Onder druk van een grote Amerikaanse investeerder die zich zorgen maakte over de investeringsrisico’s van Israël, maakte een Israëlisch bedrijf 170 miljoen dollar over van zijn Israëlische bankrekening naar het buitenland en betaalde de bank een hoge boete voor vervroegde opname.

17 Apartheid Israël, een zelfverklaarde “Start-UP Nation”, lijkt te veranderen in een #ShutDownNation, die geleidelijk investeringen afstoot en herinneringen oproept aan de apartheid in Zuid-Afrika eind jaren tachtig. #DivestFromApartheid

Dit is een artikel van www.bdsmovement.net

Doneren

BDS Nederland op Twitter