21 June 2021

Waarom zou je Israëlische aardappelen moeten boycotten?

Onafhankelijke internationale organisaties hebben Israël herhaaldelijk schuldig bevonden aan apartheid en misdaden tegen de menselijkheid. Heel recentelijk heeft Human Rights Watch een 242 pagina’s lang rapport uitgebracht waarin de Israëlische apartheidsmisdaden worden beschreven. Het belangrijkste is dat de Palestijnen het sinds de jaren zestig al Apartheid noemen.

De oproep om Israëlische aardappelen te boycotten gaat over het afschaffen van apartheid en koloniale bezetting.

Weet u waar uw aardappelen vandaan komen?

De meeste Nederlandse consumenten vinden het niet belangrijk waar hun groenten en fruit vandaan komen, zo blijkt uit consumentenonderzoek. Dus als u een van de vele mensen bent die niet regelmatig het herkomstetiket op verse producten bekijkt, heeft u zich misschien niet gerealiseerd dat onze supermarkten overspoeld worden door Israëlische aardappelen.

Elk jaar tussen mei en juni is het bijna onmogelijk om aardappelen te kopen die niet uit Israël komen. Dit komt waarschijnlijk omdat Nederland de op één na grootste importeur ervan is, met 19,5% van het aanbod van de apartheidsstaat.

Aardappels uit de woestijn

De meeste Israëlische aardappels in onmze supermarkten zijn afkomstig uit de Naqab woestijn. Dat is de Arabische naam voor wat Israëliërs Negev zijn gaan noemen.

In de Naqab woestijn woonden tot de zomer van 1948 zo’n 90.000 bedoeïenen. In dat jaar vond de Nakba plaats, de etnische zuivering waarbij ruim 750.000 Palestijnen het veld moesten ruimen voor de oprichting van de joodse staat. De meeste bedoeïenen van de Naqab werden verdreven naar Hebron en de Gazastrook, en na 1967 naar Jordanië. Zo’n 11.000 bedoeïenen bleven, maar werden door Israël bijeengedreven ver van belangrijke routes. Israël wilde daarmee het gebied vrij maken voor joodse bewoning en het bouwen van legerposten (“A Threshold Crossed” p.62). Eén zo’n bedoeïenendorp Al Araqib werd op 25 maart 2021 voor de 185e keer door Israelische militairen met de grond gelijk gemaakt. De Palestijnse bedoeïenen mogen er niet meer wonen. De reden? Zij zijn niet-joods.

Waarom je Israëlische aardappelen moet boycotten?

De internationale boycot van Zuid-Afrika was van vitaal belang om het staatsapparaat van de apartheid in Zuid-Afrika te verzwakken. Halverwege de jaren ‘80 was het financieel onmogelijk geworden om het apartheidsregime van Zuid-Afrika voort te zetten.

Het boycotten van Israël kan net zo effectief zijn, en aardappelen zijn de perfecte plek om te beginnen.

Als iedereen in Nederland Israëlische aardappelen zou boycotten, zou Israël 9,8 miljoen euro per jaar verliezen. Dat is 9,8 miljoen euro minder om aan bommen te besteden, 9,8 miljoen euro minder te besteden aan vuurwapens, 9,8 miljoen euro minder te besteden aan oorlogsmisdaden.

Door Israëlische aardappelen te boycotten, dragen we bij aan de internationale veroordeling van Israëls illegale bezetting en zetten we de Nederlandse erfenis van opstaan tegen Apartheid voort.

BDS Nederland op Twitter