14 August 2015

Israelische banken in paniek voor een dreigende Europese boycot

De Israëlische krant Ma’ariv (Hebreeuws, 3e krant van Israel) waarschuwt vandaag met een spetterend kop, dat Israëlische banken zich op een “politiek-economische tsunami” voorbereiden, als gevolg van een mogelijk naderende Europese boycot.
Zoals te verwachten, hebben de grootste banken van Israël al interne bedrijfsvergaderingen gehouden om zich voor te bereiden op deze tsunami, zij het “rustig en onder de radar”.

Volgens Ma’ariv zijn er “in de afgelopen weken steeds meer aanwijzingen” dat de Europese Unie het uitvaardigen van richtlijnen overweegt, die vorige maand gepubliceerd zijn door de ‘Europese Raad voor Buitenlandse Betrekkingen’ (ECFR). In een beleidsdocument waarschuwde de ECFR , dat voor transacties tussen Europese staten en Israëlische financiële instellingen bij het verstrekken van leningen en de financiering aan Israëlische bedrijven, instellingen en particulieren die banden hebben met met de illegale Israelische kolonisatie, de verplichting geld om te voldoen aan EU-beleid op basis van internationaal recht,

Een senior in het bankwezen vertelde Ma’ariv: “Onder de oppervlakte is dit een mega-evenement” en als dit plaatsvindt//, zullen de gevolgen voor de banken een “enorme” impact hebben op de Israëlische economie.

Dit is de tsunami waar al jaren over gesproken wordt. De timing van het artikel is enigszins intrigerend, omdat niet vermeld wordt welke “aanwijzingen” er volgens Ma’ariv zijn.

Maar er is deze actuele tijdbom (google vertaling):

Verdere verslechtering in de betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Staten vermindert de kans dat de Amerikanen deze Europese actie zullen proberen te dwarsbomen. Misschien is het zelfs tegenovergestelde waar. Volgens verschillende diplomatieke bronnen, hebben de Amerikanen in feite de teugels vrijgegeven aan Europa, en moedigen Europa aan voor meer akties tegen de voortzetting van het Israëlische nederzettingenbeleid in de bezette gebieden.

Men vraagt zich af of een toename van de druk in verband staat met Israëlische invloed op het Amerikaanse Congres om de P5+1 atoom-overeenkomst met Iran te torpederen

Volgens ambtenaren in het Israëlische bancaire systeem, is dit een nationale kwestie; Er zijn geen banken in Israël die NIET betrokken zijn in de nederzettingen en is er “geen truc die deze zaak kan oplossen”

“Krediet markering” betekent dat elke Israëlische bank die een hypotheek levert voor de aankoop van een appartement in Maale Adumim, Ariel, Modi’in etc. op de zwarte lijst komt. De Europeanen beschouwen ook Jeruzalem, Ariel, Golan heights, route-443 en delen van route-1 als “veroverd grondgebied”. Er is geen enkele bank in Israël NIET betrokken bij activiteiten in deze gebieden. Elke lening aan een bedrijf en elke hypotheek houdt het risico in van een Europese boycot. “Het heeft enorme gevolgen”, volgens de senior in het bankwezen, “de betekenis ervan is een beleg op de Israëlische economie, een soort SHUT DOWN. In een dergelijke situatie zullen we ons moeten organiseren richting de politiek. Oplossingen voor een dergelijke kwestie vereisen landelijk beleid. Het is nu al veel meer dan een gewone financiële zaak.

De beoordeling is, dat het bancaire systeem binnenkort uit de bunker zal komen en een georganiseerd beleid vis-à-vis de regering zal trachten te vormen. In een dergelijke situatie, kun je verwachten dat de hoofden van de banken met de Minister van Financiën en de Premier zullen onderhandelen over een “financieel vangnet tegen dit gevaar”. Het is twijfelachtig of de regering zo’n vangnet kan bieden.

“We moeten toegeven dat dit een nationale aangelegenheid betreft, en we zijn ons ervan bewust dat het niet eenvoudig op te lossen is.”, zeggen ze in het bankwezen, “maar dit vermindert niet onze bezorgdheid. We spreken over een mega-evenement waarop we ons moeten voorbereiden. Dat is wat we op dit moment proberen om te doen”.

Tick tack. Tick tack.

 

Dit is een vertaling van het artikel op Mondoweiss.net d.d. 11 augustus:
Israeli Banks flipping out over looming European boycott

 

 

 

 

BDS Nederland op Twitter