5 February 2015

Israëlische generaal-majoor blaast aftocht uit EU-bijeenkomst

De Israëlische generaal-majoor Yoav Mordechai zou gisteren een lezing geven in het Europees Parlement.  Mordechai is hoofd van COGAT, dat Israëls activiteiten  in de bezette Palestijnse gebieden coördineert en was bataljonscommandant met de Golani Brigade, een elite-divisie in het Israëlische leger, tijdens Operatie Cast Lead eind 2008, begin 2009. Deze 23-dagen durende bombardementen op Gaza eisten het leven van meer dan 1400 Palestijnen. Rapporten in de Israëlische pers wijzen erop dat soldaten op 15 januari 2009 onder Mordechai’s bevel deelnamen aan de aanval op Tel al-Hawa, een wijk van Gaza-stad.

De bijeenkomst in het Europees Parlement werd vanochtend op het laatste moment afgeblazen, vermoedelijk onder druk van organisaties en afgevaardigden uit het maatschappelijk middenveld.

Martina Anderson, Iers lid van het Europarlement en voorzitter van de Delegatie van het Parlement voor de betrekkingen met de Palestijnse Wetgevende Raad, zei: “We kunnen niet accepteren dat iemand met zo’n staat van dienst onthaald wordt in het Europees Parlement. Simpel gezegd, deze man heeft bloed aan zijn handen.”

Marisa Matias, Portugees lid van het Europarlement, voegde hier aan toe: “Als hem een podium zou worden geboden voor zijn lezing zou dat neerkomen op legitimatie van zijn schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten. In plaats van een welkom te geven aan degenen die staan voor onderdrukking en apartheid, moeten de EU-instellingen de Israëlische regering onder druk zetten om zich te houden aan de regels van het internationaal recht en de VN-resoluties. ”

Maatschappelijke organisaties uit Italië hebben een brief gestuurd aan Fulvio Martuscello – voorzitter van de Delegatie van het Parlement voor de betrekkingen met Israël- waarin ze de uitnodiging als volgt veroordeelden:

Als de EU, zoals staat in haar resolutie van december 2014, echt wil bijdragen aan de onderhandelingen en het vredesproces, dan moet zij ervoor zorgen dat  Israëls handelen gevolgen heeft, met inbegrip van schorsing van de overeenkomst tussen de EU en Israël, en zich niet lenen als spreekbuis voor Israëls militaristische en koloniale politiek. Initiatieven zoals die vandaag gepland stonden, met iemand die waarschijnlijk betrokken was bij oorlogsmisdaden, ondermijnen de geloofwaardigheid van het Europees Parlement en van het gemeenschappelijk buitenlands beleid van de Unie”.

Maatschappelijke organisaties onderstrepen dat een uitnodiging aan een official die direct verantwoordelijk is voor de militaire component van het bezettingsregime in Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook indruist tegen meerdere EU steunverklaringen aan resoluties van de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties waarin zij de Israëlische bezetting van Palestijnse grondgebied  ondubbelzinnig veroordelen en stopzetting daarvan eisen. Het hosten van een lezing door generaal-majoor Yoav Mordechai zou kunnen worden gezien als een poging tot legitimering van Israëls systematische schendingen van het internationaal recht, het humanitair recht, het recht inzake gewapende conflicten en de mensenrechten.

Dit artikel is overgenomen van http://www.eccpalestine.org/israeli-general-backs-out-of-the-eu-meeting/

BDS Nederland op Twitter