29 January 2016

Israëlische regering voelt niet voor de term ‘verrader’

De uiterst rechtse Israëlische organisatie Im Tirtzu is iets teruggekrabbeld in zijn smaadcampagne tegen Israëliërs die kritiek hebben op de bezetting.

Honderden Israëlische kunstenaars en artiesten en ook vele organisaties werden woensdag door Im Tirtzu op één hoop gegooid: landverraders. Een bekende schrijver als Amos Oz werd als ‘verrader’ betiteld (nb: overigens wordt Amos Oz door vele mensenrechtenactivisten juist als een ‘cultureel ambassadeur’ van Israël beschouwd). Ook de organisatie ‘Breaking the Silence’ bestond volgens Im Tirtzu uit ‘verraders’. Breaking the Silence publiceert feiten en verhalen van Israëlische oud-soldaten over wat in de bezette gebieden uitgehaald wordt met Palestijnen. Maar op facebook zegt Im Tirtzu vandaag dat de term ‘verrader’ niet meer gebruikt zal worden.

Wat bracht Im Tirtzu – al jaren actief in het belasteren en intimideren van kritische wetenschappers in Israël – tot deze ogenschijnlijke bescheidenheid? Dat was juist de kritiek vanuit rechts Israël inclusief Netanyahu, op de nieuwe campagne. Netanyahu en zijn politieke verwanten vinden de campagne kennelijk niet slim, vanuit het oogpunt van public relations voor Israël.  De werkelijke houding van de regering zal aanstaande maandag blijken. Dan wordt een wetsvoorstel behandeld dat erop is gericht om kritische organisaties in Israël het leven zuur te maken.

BDS Nederland op Twitter