19 March 2019

Israel’s Minister van Justitie gebruikt fascisme parfum

Israel’s Minister van Justitie, Aleyet Shaked, heeft een verkiezingsspot voor haar partij Hayamin Hehadash (Nieuw Rechts) partij gelanceerd waar zij in zwoele poses zichzelf bespuit met een parfum van het merk ‘fascisme’. Het heeft de uitstraling van een satirische schets maar het is verre van een grap aldus Haartez van vandaag. Zie de spot op:

https://www.youtube.com/watch?v=0XvIvYAtuX8

Aan het einde van de korte video besproeit ze zichzelf met het parfum en zegt ze: “voor mij ruikt het naar democratie.” De onderliggende boodschap van de spot is anders.

De beelden en muziek gaan vergezeld van de verleidelijk fluisterende zinnen (in het Hebreeuws) ‘Gerechtelijke hervorming’, ‘Scheiding van machten’ en ‘Beperking van het Hooggerechtshof’ – allemaal bedoeld om haar inspanningen te benadrukken de, in haar ogen, macht van de activistische rechtbanken in te perken en meer macht over te dragen aan de wetgevende macht.

De advertentie slaagt in zijn doel – de aandacht vestigen op Shaked’s Hayamin Hehadash partij, die worstelt in de peilingen. Maar een onbedoeld neveneffect is dat duizenden kijkers in het buitenland in de war en verbluft achterbleven na het bekijken van de advertentie. Zonder het Hebreeuws te begrijpen – je kunt gesproken woorden niet met Google translate vertalen – lijkt het erop dat de aantrekkelijke minister van justitie in feite het fascisme verkoopt.

BDS Nederland op Twitter