5 September 2023

Joods-Israëlische protestbeweging begint link te leggen met de bezetting

200 leerlingen van onder andere het gymnasium in Herzliya sluiten zich niet alleen aan bij 10.000 dienstweigeraars. Zij doen meer: zij motiveren hun dienstweigering ook met de bezetting en niet alleen met het extreme wetgevingsprogramma van de huidige regering,  (the students included the Palestinian issue in their petition, which leaders of the anti-reform movement have tried to avoid).

Dienstplichtigen melden zich bij aanmeldcentrum IDF

Joods-Israëlische leerlingen moeten na hun eindexamen het leger in. Weigering staat in Israël – tot nu toe – bijna gelijk aan verraad aan de Joodse staat. Omdat: 1 Joden hebben recht op het land. 2 De joodse staat wordt van alle kanten bedreigd. 3 Het leger is de garantie dat de Joden kunnen overleven in “hun eigen land”. Vrijwel vanaf het begin van de protesten tegen de huidige Netanyahu-regering hebben de leiders van het protest hun best gedaan om de “Palestijnse kwestie” buiten hun politieke strijd te houden. Dat deden zij uit angst om een deel van hun protesterende achterban te verliezen. Slechts af en toe was een Palestijnse vlag te zien in een zee van Israëlische vlaggen. Het Herzliya Gymnasium waar de actie begon is een van de bekendste en beste middelbare scholen van Israël.

De leerlingen die zich nu aansluiten bij de dienstweigeraars (die laatste zijn in de meeste gevallen reservisten, die al dienst hebben gedaan maar vanwege hun specialisme oproepbaar zijn) raken een zeer gevoelig punt. Het leger (IDF) heeft een bijna heilige status in Israël: de ‘overlevingsgarantie’ voor de Joden. Maar in de praktijk heeft dat leger een heel andere, permanente rol gekregen: het onder de duim houden van de Palestijnse bevolking, steeds vaker in samenwerking met de kolonisten.

Gisteren citeerde The Jerusalem Post uit de verklaring van de leerlingen: “As young women and men about to be conscripted into Israeli military service, we say NO to dictatorship in Israel and in the Occupied Palestinian Territories. We hereby declare that we refuse to join the military, until democracy is secured for all who live within the jurisdiction of the Israeli government.” En: “An army that militarily occupies another people is not an army that we can join.” De Jerusalem Post spreekt van een ‘nieuwe dynamiek’ in de protestbeweging.

Op de achtergrond is een ontwikkeling gaande waarbij extreemrechtse religieuzen steeds meer invloed krijgen binnen het leger en de politie.

BDS Nederland op Twitter