30 August 2017

Jordanië en BDS: G4S weer in het blikveld

Jordanië en Israel zijn buren. Er wonen meer dan 2,5 miljoen Palestijnen, velen nog met de symbolische sleutel van hun oude huis in Palestina. Er is BDS-nieuws uit dat land! Hieronder gaan wij daar uitgebreider op in. Later deze week volgt een achtergrond artikel over het land Jordanië en het stille gevecht met zijn machtige buur.

BDS in Jordanië

Het is weinig bekend, maar Jordanië telt 103 organisaties die de boycot van de Israelische bezetting en apartheid ondersteunen. De Jordan Times van vandaag vat dit samen als: ‘BDS Jordan’. Drie jaar geleden, toen het Israelische leger zijn bombardementen op de Gazastrook uitvoerde en onze regering een andere kant opkeek, besloten tien vrouwen in Jordanië dat het boycotwapen ‘gereactiveerd’ moest worden. Een van die tien, Jumana Ismail zegt daarover: “BDS is een invloedrijke beweging die duurzaam en consistent werkt. (….) de beweging [ in Jordanië] bestaat op dit moment uit een oprichtingsteam en teams die zich bezig houden met media, handelsgoederen en investeringen en een team gericht op de gasdeal van Jordanië met Israel”.

Eerder dit jaar werd een hongerstaking georganiseerd uit solidariteit met de Palestijnse gevangenen. Bij deze laatste actie hoorde een petitie die door negentig Jordaanse organisaties werd getekend en die werd overhandigd aan het Rode Kruis in Geneve.

Teams

BDS Jordan heeft een ‘anti-gas deal’ team, dat zich richt op de verkoop van gas door Israel aan Jordanië (nb: internationaal recht verbiedt een bezetter om grondstoffen uit bezet gebied te exploiteren ten eigen bate). Er is ook een ‘merchandise team’ dat zich richt op markten en winkelcentra en aandacht vraagt voor de herkomst van producten op etiketten.

Verjaardagscadeau BDS Jordan: banden met G4S gekapt

Opvallend in de berichten gisteren en vandaag uit Jordanië is de hernieuwde aandacht voor een oude bekende van BDS Nederland: het bedrijf G4S, dat in december vorig jaar meldde dat het vrijwel al zijn activiteiten in Israel zou gaan verkopen. BDS Jordan wijst nu op iets dat ook bij BDS in Europa is doorgedrongen:

“In de afgelopen maanden is het duidelijk geworden dat G4S nauwe banden zal houden met Israels regime van bezetting, kolonialisme en apartheid, ondanks de verkoop van de Israelische vestiging, die nog steeds handelt onder de naam ‘G4S Israel’ met gebruik van het G4S logo.”

De klap op de vuurpijl is dat nu minstens zeven (volgens Jordan Times inmiddels elf) bedrijven in Jordanië de banden met het Britse beveiligingsbedrijf hebben verbroken. IKEA bijvoorbeeld. Meer informatie hierover is te lezen op www. Electronicintifada.net.

de redactie

BDS Nederland op Twitter