15 May 2022

#JusticeForShireen: veroordeel de moorden maar houd de moordenaars ook verantwoordelijk

Het Internationaal Strafhof moet de moord op Shireen Abu Akleh door Israël volledig onderzoeken en degenen die de misdaad hebben begaan, degenen die de bevelen hebben uitgevaardigd en de hele politieke leiding van apartheid Israël verantwoordelijk houden.

Verklaring door: Palestinian BDS National Committee (BNC)

Op 11 mei 2022 doodden Israëlische apartheidsstrijdkrachten de geliefde en zeer gerespecteerde Palestijnse journaliste, Shireen Abu Akleh, in de bezette Palestijnse stad Jenin. Ze droeg een kogelvrij vest met “PERS” erop en een helm.

#JusticeForShireen eist een einde aan de medeplichtigheid aan het handhaven van het apartheidsregime van Israël en het ter verantwoording roepen van degenen die verantwoordelijk zijn voor haar moord.

Deze moord maakt deel uit van een patroon van Israëlische gewelddadige aanvallen op journalisten die de wreedheden van het 74-jarige regime van bezetting, kolonialisme en apartheid laten zien aan de wereld.

Dring er bij het ICC op aan om de moord op Shireen te onderzoeken en de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen
   

Het is ook een poging om alle Palestijnen die strijden voor vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid een diep gevoel van angst en onveiligheid in te prenten. Toch werd de moed van Shireen weerspiegeld in de inspirerende moed en toewijding van de tienduizenden Palestijnen die deelnamen aan haar lange begrafenisstoet door het bezette Palestijnse gebied, vooral in Jeruzalem, waar veel Palestijnse vlaggen werden gezwaaid ondanks Israels gewelddadige poging  om dat te voorkomen.

Forensisch bewijs en onderzoek naar de moord door Al-Haq en B’Tselem hebben apartheid Israël, dat bekend staat om zijn dwangmatige leugens in zijn pogingen om de moord op Palestijnse slachtoffers wit te wassen, gedwongen om toe te geven dat het dodelijke schot dat Shireens kostbare leven deed verdwijnen, inderdaad was afgevuurd door een van zijn sluipschutters.

Dit komt neer op opzettelijk doden, een oorlogsmisdaad volgens het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof (ICC). Het ICC moet deze moord volledig onderzoeken en degenen die de misdaad hebben gepleegd, degenen die de bevelen hebben uitgevaardigd en de hele politieke leiding van apartheid Israël verantwoordelijk houden.

Hoewel Israël Shireen Abu Akleh heeft vermoord, kleeft haar bloed ook aan de handen van de aanstichters, financiers en verdedigers van apartheid, voornamelijk de VS, de EU, het VK, Canada en Australië.

We roepen op tot publieke BDS-druk om een ​​einde te maken aan de koloniale hypocrisie en schaamteloze medeplichtigheid van het Westen aan Israëlische misdaden en voortdurende Nakba tegen inheemse Palestijnen.

Het is hoog tijd voor de VN om de Israëlische apartheid te onderzoeken en om proportionele, wettelijke en gerichte sancties op te leggen om deze te ontmantelen, zoals werd gedaan tegen de apartheid in Zuid-Afrika.

Veel journalistensyndicaten hebben de moord op Shireen Abu Akleh veroordeeld, waaronder de International Federation of Journalists (IFJ) en PEN International . Toch blijft de berichtgeving in de reguliere media even bevooroordeeld voor de kolonisten en ontmenselijkend voor de gekoloniseerden, als altijd.

Reageer op de pogingen van Israël om Palestijnse stemmen zoals die van Shireen het zwijgen op te leggen door er bij lokale/nationale journalistenverenigingen en federaties op aan te dringen om concrete actie te ondernemen, waaronder:

  • Beëindiging van banden met medeplichtige Israëlische instellingen.
  • Beloven om snoepreisjes naar Israël, gefinancierd door de Israëlische regering, medeplichtige Israëlische instellingen en Israëlische lobbygroepen te weigeren.
  • Ondersteuning van journalisten die weigeren om opdrachten in Israël te verslaan op ethische gronden.
  • Ondersteuning van de IFJ – zaak voor het ICC over het systematisch bedreiging van Palestijnse journalisten door Israël.
  • Beloven om de ethische en professionele journalistieke richtlijnen te respecteren die zijn ontwikkeld door het Palestijnse Journalistensyndicaat en het Palestijnse BDS Nationaal Comité.
  • Beloven om Palestijnse stemmen en ooggetuigen te centreren in plaats van Israëlische regeringswoordvoerders te centreren.

Dring er bij faculteiten en afdelingen voor mediastudies en journalistiek op aan om:

  • de Palestijnse BDS-oproep te respecteren door de banden met medeplichtige Israëlische instellingen te beëindigen.
  • te weigeren officiële vertegenwoordigers van medeplichtige Israëlische instellingen te ontvangen.

Palestijnen hebben geen liefdadigheid nodig. We hebben betekenisvolle solidariteit nodig en we eisen verantwoording.

BDS Nederland op Twitter