6 January 2022

Kabinet Rutte III: op de valreep nog even een knieval voor Israël

Het Palestijnse Union of Agricultural Work Comittees (UAWC) krijgt definitief geen Nederlandse subsidie meer. Rutte III is formeel nog niet weg dus deze trap naar de Palestijnse boeren moest vlak voor sluitingstijd uitgedeeld worden. Ministers Knapen van Buitenlandse Zaken en De Bruijn van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel hebben gisteren in een brief aan de Tweede Kamer hun besluit bekend gemaakt. Zij namen dit besluit op basis van een dubieus rapport dat woensdag vertrouwelijk aan Kamerleden werd gegeven.

Op 21 juli 2020 had toenmalig minister Kaag de subsidie tijdelijk gestopt omdat volgens berichten uit Israël twee voormalige medewerkers van de UAWC in augustus 2019 een bomaanslag zouden hebben gepleegd op de Westelijke Jordaanoever, waarbij een 17-jarig Israëlisch meisje om het leven kwam. Deze twee waren gearresteerd en gemarteld (de rechtszaak loopt nog).

Nederland ging in 2020 een onderzoek laten doen naar de Israëlische beschuldigingen tegen de UAWC. Minister Kaag is vervolgens langs een andere weg rechtsreeks geld gaan overmaken aan boeren die zijn aangesloten bij de UAWC. Dat beviel Israël en de Israëllobby natuurlijk niet. Het bleef even stil rond de zaak. Op 7 juli vorig jaar kon israelnieuws melden: De IDF heeft vanmorgen een inval gedaan in de kantoren van de door Nederland gesubsidieerde Palestijnse ngo UAWC in Al-Bireh en 12 mensen gearresteerd. Het is op moment van schrijven nog niet bekend om welke mensen het precies gaat. Het kantoor is op bevel van de IDF voor een periode van 6 maanden gesloten. Israelnieuws weet rechterlijke vonnissen al vooruit want het schreef op basis van de dubieuze Israëlische verhalen: Eerder werden vier medewerkers van het UAWC opgepakt wegens hun betrokkenheid bij de moord op Rhina Shnerb,17, die binnenkort hiervoor veroordeeld zullen worden.

UAWC ontvangt jaarlijks ook aanzienlijke subsidies van Frankrijk, Spanje, Duitsland en Noorwegen. De Telegraaf schreef vanmorgen: Nederland zet definitief de subsidie stop aan een Palestijnse hulporganisatie wegens banden met terreurorganisaties. (…) De Bruijns voorganger Kaag ging er altijd van uit dat er geen aanwijzingen waren voor dergelijke connecties.

Het is te hopen dat het kabinet Rutte IV en de nieuwe Tweede Kamer zich wat minder slaafs zullen opstellen ten opzichte van Israël.

foto: werk in een kas van UAWC

BDS Nederland op Twitter