21 October 2020

Kijk onze 3 webinars hier terug: “Israel/Palestina en de kwestie van apartheid”

In het voorjaar van 2020 organiseerde DocP-BDS Nederland samen met The Rights Forum en Palestine Link 3 webinars over de kwestie van apartheid in Israel/Palestina.

In deze reeks webinars bespreken we de relevantie van het concept apartheid voor het analyseren van de mensenrechtensituatie in Palestina en voor de Palestijnse strijd tegen geïnstitutionaliseerde onderdrukking, discriminatie en kolonisatie.

Apartheid is een misdaad tegen de menselijkheid. Het Apartheidsverdrag van 1973 en het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof (ICC) van 1998 bevestigen dat apartheid een misdaad tegen de menselijkheid is, en stellen het onderzoek en mogelijke vervolging ervan onder de jurisdictie van het ICC.

Sessie 1:

In hoeverre kan de term apartheid, afgeleid van de geschiedenis van het voormalige apartheidsregime in Zuid-Afrika, worden toegepast op de manier waarop Israël de Palestijnen behandelt?

Panelleden:

John Dugard, emeritus hoogleraar Recht aan de Universiteit van Leiden en de Universiteit van Witwatersrand (Zuid-Afrika), voormalig speciaal rapporteur voor de VN-Mensenrechtenraad voor de bezette Palestijnse Gebieden en auteur van “Confronting Apartheid in South Africa and Palestine

Virginia Tilley, hoogleraar politieke wetenschappen aan de South Illinois University (VS), auteur van “The One-State Solution: A Breakthrough for Peace in the Israeli-Palestinian Deadlock” en redacteur en co-auteur van Beyond Occupation: “Apartheid, Colonialism and International Law in the Occupied Palestinian Territories”.

 

Sessie 2:

Hoe manifesteert apartheid zich in Israël en in de in ’67 bezette gebieden op juridisch, beleids- en praktijkniveau, en hoe beïnvloedt dat de Palestijnen in hun verschillende situaties, zowel in Israel/Palestina als in de diaspora?

Panelleden:

Kholoud al Ajarma, docent antropologie van de islam aan de Rijksuniversiteit Groningen en fotograaf, filmproducent en pleitbezorger voor vluchtelingenrechten.

Diana Buttu, advocaat gespecialiseerd in onderhandelingen, internationaal recht en internationaal mensenrechtenrecht en voormalig woordvoerder van de Negotiations Support Unit van de PLO in Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen.

Sessie 3:

Hoe kunnen Palestijnen deze situatie weerstaan?

Wat kunnen de vroegere en huidige strijd tegen racisme elders ons leren over activisme tegen Israëlische apartheid?

Hoe kunnen activisten over de hele wereld het meest effectief zijn in het ondersteunen van de Palestijnse strijd tegen apartheid?

Panelleden:

Ronnie Kasrils, Zuid-Afrikaanse veteraan in de strijd tegen apartheid en voormalig minister in het Zuid-Afrikaanse kabinet

Ilan Pappe, hoogleraar geschiedenis en directeur van het European Center for Palestine Studies aan de Universiteit van Exeter, voorheen hoofddocent aan de Universiteit van Haifa (Israël) en redacteur van Israel and South Africa: The Many Faces of Apartheid”

BDS Nederland op Twitter