29 August 2021

Kinderen niet naar school? Afghanistan ligt dichterbij dan je denkt.

In mei werden in Gaza vijftig onderwijsinstellingen getroffen door de Israëlische luchtmacht. 4000 leerlingen zijn daarvan de dupe. Sowieso zullen honderden kinderen niet terugkeren naar school. Zoals de achtjarige Mohammed Shaaban die blind werd door granaatsplinters. Het Israëlische leger, trots op zijn precisiebommen schoot een raket af op een markt waar Mohammed zojuist met zijn moeder en zijn neefje de boodschappen had gedaan voor het vreugdevolle Eid al-Fitr, aan het einde van de Ramadan.

Veel kinderen in de Gazastrook dragen voor de rest van hun leven – als zij zo’n bombardement al overleefd hebben – zware handicaps met zich mee. Mohammed Shabaan zit nog wel op de voorste bank in het klaslokaal van zijn school in Beit Lahia in het noorden van de Gazastrook. Maar dat zal niet zo blijven, de school heeft al aangegeven met de beperkte middelen niet in staat te zijn om gehandicapte kinderen mee te nemen in de lessen. Zoals voor veel kinderen in deze “open gevangenis” zal onderwijs voor Mohammed een verre droom blijven.

De bombardementen in mei dit jaar ontlokten de Amerikaanse en de Duitse regering de uitspraak dat “Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen”. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Blok heeft zijn “zorgen geuit” en wacht een lopend onderzoek (door Israël) af. Intussen heeft Israël ook deze maand al weer gebombardeerd: “wapenopslagplaatsen van Hamas”.

Ons eigen ‘Afghanistan’ ligt aan de Middellandse Zee en onze eigen ‘Taliban’ heeft het daar voor het zeggen.

foto: school in Gaza. Bron: Abupessoptimist

BDS Nederland op Twitter