6 June 2018

Knesset diskwalificeert gelijke burgerrechten wetvoorstel

Het presidium van de Knesset heeft afgelopen maandag een wetvoorstel, te komen tot gelijke rechten in Israël voor al haar inwoners, al voor de behandeling in het Israëlisch parlement verworpen. Het wetvoorstel was ingediend door een coalitie met o.a. Balad en stelde het principe van gelijke rechten ten behoeve van alle inwoners in Israel voor, zowel Joodse als Arabische. Israel kent geen grondwet en daarmee geen artikel 1 zoals wij dat in Nederland kennen. Een aanvullend wetvoorstel is dan ook noodzakelijk om gelijke rechten voor een ieder te kunnen garanderen en waar men, bij schending, een beroep op kan doen.

Likud parlemetnslid Yuli Yoel Edelstein verwierp het wetsvoorstel direct. Volgens hem kan ieder weldenkend mens zien dat dit voorstel direct gestopt moet worden. Elk wetvoorstel dat de fundamenten van de Joodse staat aantast mag niet bij de Knesset ingediend worden. Daarmee maakt hij duidelijk dat een Joodse staat en democratie niet samen gaan.

Israel kent zo’n 6,5 miljoen Joodse inwoners en 1,5 miljoen Palestijnse inwoners. De Palestijnse inwoners hebben minder rechten en leven (wonen/onderwijs/werk) veelal gescheiden van hun Joodse landgenoten. Er zijn 65 wetten die onderscheid maken tussen Joden en niet Joden en die de laatst genoemde groep duidelijk en aanzienlijk benadelen, zie bijvoorbeeld adalah database.

De Joodse staat is een ethnocratie: een apartheidsregime die onderscheid maakt op basis van religie. Aan iedere religieuze gemeenschap worden vervolgens verschillende rechten toegekend. De rechten van niet Joodse inwoners zijn tevens afhankelijk van de plaats waar zij wonen, voor Joodse inwoners is dat overal gelijk.

 

 

BDS Nederland op Twitter