3 July 2020

Langzaam, heel langzaam dringt het besef de politiek binnen

Een land steunen – sterker nog: een voorrangsbehandeling geven – waar racisme mainstream is, waar de zoon van de regeringsleider pleit voor etnische zuivering van een grote stad. In het nieuws ook twee voorbeelden die hoop geven. Met een waarschuwing er meteen bij, het gaat héél langzaam en het lijkt op een Echternach-processie: twee stappen voorwaarts, een stap terug.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer in Den Haag nam een motie aan van het Kamerlid Karabulut (SP) samen met PvdA en GroenLinks. Nederland moet volgens de motie in kaart gaan brengen welke maatregelen tegen Israël genomen kunnen worden als dat land overgaat tot annexatie van Palestijns gebied. De regeringscoalitie was verdeeld over de motie. Het voorstel kreeg namelijk de steun van regeringspartijen D66 en CDA. Maar coalitiepartijen VVD en ChristenUnie stemden tegen, net als PVV, FVD en SGP die in de oppositie zitten.

Wie vindt dat de formulering, “in kaart brengen welke maatregelen …” heel voorzichtig is heeft gelijk. Iets als, “wat vindt de regering van de sancties a, b en c …” zou onze voorkeur hebben. Toch is dit een aardverschuiving. Herstel: Toch is dit een aardverschuivinkje. Dat zit hem in het stemgedrag van het CDA. Tot nu toe kon alles wat maar enigszins leek op het verantwoording moeten afleggen door Israël voor het negeren van het internationaal recht, rekenen op tegenstand van de christelijke middenpartij. Deze wending vindt nu plaats in de luwte, zowat midden in de zomer maar dat maakt voor het principe niet uit. VVD, radicaal christelijk en de Baudet-achtigen zitten nu bij elkaar in één hok. Het schept meer duidelijkheid.

New York

Ver weg, in New York vond een verkiezing plaats voor een plek in het Congres. De tot voor kort onbekende 44-jarige Jamaal Bowman versloeg de ‘onoverwinnelijke’ Eliot Engel die al sinds mensenheugenis iedere keer zijn zetel met gemak veiligstelt. Bijzonder? Ja, want de onoverwinnelijkheid van Engel zat hem in de steun die hij telkens kreeg van invloedrijke pro-Israël lobby’s, voorop de AIPAC. Het aardverschuivinkje (wij blijven voorzichtig) zit hem in het signaal dat de massieve steun van AIPAC en consorten niet langer allesbepalend is voor het politieke leven in Amerika. Bowman werd overigens gesteund door de 30-jarige Alexandria Ocazio-Cortez, die door AIPAC, etc. fel wordt aangevallen op haar (succes en) kritiek op Israël. De bekende beschuldigingen van antisemitisme zijn van ‘AOC’ afgedropen als van een Tefalpan.

De redactie

Foto: Jamaal Bowman

BDS Nederland op Twitter