31 March 2021

Leden van het Europees Parlement eisen beëindiging van EU contracten met G4S

Een groep van 23 EP-leden schreef aan de voorzitter van het Europees Parlement, David Maria Sassoli, over het contract van de instelling met het Britse multinationale beveiligingsbedrijf G4S.

Dit partijoverschrijdende initiatief is de derde keer dat EP-leden uit het hele politieke spectrum hebben opgeroepen om geen geld toe te kennen aan G4S.

In maart 2011 schreven leden van het Europees Parlement aan de voorzitter van het Europees Parlement om hem te vragen ervoor te zorgen dat het beveiligingsbedrijf G4S een einde maakte aan alle activiteiten in de illegale Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied, evenals aan alle activiteiten in Israëlische gevangenissen, zowel in Palestina als in Israël, en bij uitblijven hiervan de contracten van het Parlement met G4S te beëindigen. Kort na dit initiatief beëindigde het Parlement in Brussel zijn contract met G4S.

Het is onaanvaardbaar dat de Europese instellingen contractuele relaties hebben met een bedrijf dat zich bezighoudt met het verlenen van steun aan activiteiten die een schending van de mensenrechten vormen. “

 

Een paar jaar later eisten de leden van het Europees Parlement de Europese Commissie en de EU-afdeling voor buitenlandse zaken, de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO), om de leiding van het parlement te volgen en alle contracten met G4S te beëindigen. In 2019 had G4S echter opnieuw een vierjarig contract binnengehaald om brandveiligheid en extern toezicht te bieden bij het Europees Parlement.

“We maken ons grote zorgen over het feit dat de Anglo-Deense groep G4S veiligheid biedt aan de Europese Commissie/Europese Dienst voor Extern Optreden in verschillende Europese landen” –

verklaarden de leden van het Europees Parlement van de 5 grootste partijen in het Europees Parlement.

“G4S is een “dually traded” bedrijf met wereldwijde veiligheidsdiensten, vaak beschuldigd van mensenrechtenschendingen, te beginnen met gewelddadige schendingen in de gevangenissen en detentiecentra die het beheert”

luidt de brief.

Leden van het Europees Parlement herinneren aan de misstanden van bedrijven in detentiecentra en gevangenissen in het VK, Zuid-Afrika, de VS, Palestina, Malawi en Mozambique.

„Het is onaanvaardbaar dat de Europese instellingen contractuele relaties hebben met een bedrijf dat zich bezighoudt met het verlenen van steun aan activiteiten die een schending van de mensenrechten vormen. We raden u daarom aan om hiertoe actie te ondernemen”

gaat de brief verder.

In 2015 won G4S een contract van de Europese Commissie en is sindsdien de grootste aanbieder van veiligheidsdiensten voor de EU en haar instellingen. In België, waar de meeste gebouwen van de Europese Commissie zijn gevestigd, kregen ze in 2018 ongeveer 37 miljoen euro toegewezen voor zes contracten. De 38 miljoen euro omvat bewakingsdiensten, surveillance, toegangscontrole en andere diensten en omvat ongeveer 70 gebouwen in Brussel.

Ondanks de rol van G4S bij mensenrechtenschendingen in Palestina en de rest van de wereld, huurt de EU G4S in om veiligheidsdiensten te leveren aan meer dan twee dozijn overzeese EU-delegaties, zoals in Gabon, Gambia, Sierra Leone, Indonesië, Libanon, Oekraïne en Taiwan.

Hiermee knijpt de EU een oogje dicht voor de rol die G4S speelt bij de Israëlische onderdrukking van Palestijnen en bij mensenrechtenschendingen over de hele wereld.

Lees de hele brief hier

Lees de volledige briefing over G4S hier

Klik hieronder voor het originele artikel op de website van de ECCP

Members of the European Parliament demand end to EU’s contracts with G4S

 

Doneren

 

BDS Nederland op Twitter