23 July 2021

Legt Ben & Jerry’s dictaat van Unilever naast zich neer door weg te gaan uit Israël?

Ben & Jerry’s maakte op 18 juli bekend de verkoop van hun ijsjes in de bezette gebieden te staken. Unilever heeft daaraan toegevoegd dat Ben & Jerry’s wel met Israël zaken blijft doen, terwijl dat in ging tegen de wensen van het bestuur van Ben & Jerry’s.

Na zo’n 10 jaar actievoeren door de Amerikaanse actiegroep Vermonters for Justice in Palestine heeft de ijsgigant Ben & Jerry’s besloten de verkoop in de door Israël bezette Palestijnse gebieden stop te zetten. Ben & Jerry’s, dat zelf ook afkomstig is uit Vermont, heeft hiermee recht gedaan aan de waarden van het bedrijf. Het bedrijf wil zijn invloed aanwenden voor het tot stand brengen van verandering, zoals klimaatrechtvaardigheid en sociale gelijkheid.

Het is in discussie gegaan met de licentiehouder in Israël die Ben & Jerry’s ijs produceert maar ook op de markt brengt in Israëls illegale nederzettingen. De licentiehouder wilde niet voldoen aan Ben & Jerry’s eis om de ijsverkoop aan illegale nederzettingen te beëindigen. Dit resulteerde in de aangekondigde beëindiging van het bestaande contract met de licentiehouder per eind 2022.

Unilever

Ben & Jerry’s, dat eigendom is van Unilever, zegt wel in Israel te zullen blijven “through a different arrangement”. Volgens Vermonters for Justice, echter, heeft Unilever dit statement gedaan tegen de wensen van het bestuur van Ben & Jerry’s in, en schendt het hiermee een juridische overeenkomst die Ben & Jerry’s bij de overname met Unilever sloot in 2000. Vermonters for Justice roepen Ben & Jerry’s op om vast te houden aan hun besluit en geen nieuw contract aan te gaan met hun licentiehouder.

De voorzitter van de raad van bestuur van Ben & Jerry’s, Anuradha Mittal, zei tegen NBC News:

Ze, (Unilever) proberen de ziel van het bedrijf te vernietigen. We willen dat dit bedrijf geleid wordt door waarden en niet wordt gedicteerd door het moederbedrijf.

IJskoude ontvangst

Zoals te verwachten heeft de beslissing van Ben & Jerry’s in Israël een ijskoude ontvangst gehad. Volgens de Israëlische wet mag er geen onderscheid gemaakt worden tussen Israël van 1948 en de door Israël bezette Palestijnse Westbank. Het besluit van Ben & Jerry’s wordt terecht gezien als een aanval op de Israëlische politiek. Het verbaast ons niets dat men zelfs zover gaat de beslissing ‘antisemitisch’ te noemen.

De Minister van Economische zaken was op het journaal te zien terwijl zij de Ben & Jerry’s ijsjes uit haar koelkast kieperde. De ijsjes, die tot nog toe als koosjer werden bestempeld zullen dit binnenkort onder politieke druk misschien niet meer zijn.

Gilad Erdan, de ambassadeur van Israël bij de Verenigde Staten en de Verenigde Naties, heeft brieven gestuurd naar de gouverneurs van de 35 Amerikaanse staten die wetgeving hebben aangenomen tegen de beweging voor boycot, desinvestering en sancties, met het verzoek Ben & Jerry’s sancties op te leggen wegens zijn recente besluit.

Het is duidelijk dat Israël bang is voor een sneeuwbaleffect: als zo’n groot bedrijf als Ben & Jerry’s deze beslissing neemt, zullen er meer volgen. De deur staat nu open voor meer bedrijven om de apartheidsstaat te boycotten. De lobby beweert hier niet bang voor te zijn, maar de hysterische Israëlische reactie doet heel anders vermoeden.

Onlangs nog heeft een van de grootste pensioenfondsen van Noorwegen 16 Israëlische en internationale bedrijven die profiteren van de illegale nederzettingen uitgesloten.

Dit komt ook te midden van de groeiende erkenning dat Israëls beleid ten aanzien van de Palestijnen, waar ze ook wonen, de misdaad van apartheid vormt.

Winst voor de BDS-beweging

In een interview met de NOS zei Nicole Hollenberg van docP – BDS Nederland: “Nu komt Ben & Jerry’s eindelijk uit voor deze morele kwestie die past bij waar het bedrijf bekend om staat. Ze geven hiermee een groot signaal af, en we hopen dat ze in de toekomst de volgende stap ook gaan zetten.

Het Palestijnse leiderschap van de BDS beweging heeft de stap van Ben & Jerry’s verwelkomt en spreekt de hoop uit dat zij hebben begrepen dat er geen sprake kan zijn van Business as Usual met apartheid Israel.

 

Movement for Black Lives

In hun verklaring “Justice tastes better than complicity, schrijft de Movement for Black Lives:

We verwelkomen het besluit van Ben & Jerry’s om de verkoop in illegale Israëlische Joodse nederzettingen stop te zetten, en we roepen Unilever op om zich aan te sluiten bij het bestuur van Ben & Jerry’s en alle zaken met apartheid Israël te beëindigen. Tot die tijd gaat de boycot door.

 

Lees ook:

Ben & Jerry’s staakt ijsverkoop in Israëls illegale nederzettingen

 

Doneren

BDS Nederland op Twitter