31 July 2016

MAPPING MY RETURN, een Palestijnse memoire, door Salman Abu Sitta

Op 10-jarige leeftijd verloor Salman Abu Sitta zijn thuis in het dorp al Ma’in dicht bij Beersheva, waar hij in 1937 werd geboren. Zijn familie vluchtte naar de Gazastrook, destijds een dunbevolkt gebied, waar stromen Palestijnse vluchtelingen komend vanuit alle windrichtingen nu een onderkomen zochten onder bomen en afdaken, later tenten, niet wetend hoe het verder moest.

Salman studeerde af in Cairo, en werkte als ingenieur in verschillende landen: Koeweit, Engeland, Canada, en Jemen. Hij beschrijft in zijn boek de belangrijke rol die goed-opgeleide Palestijnen speelden in de opbouw van de Golfstaten. Maar vooral ook hoe diep de verbanning van huis en haard ingreep in hun leven. Nooit konden ze “naar huis”, maar tegelijkertijd bestond hun hele leven uit contact houden met thuis.Mapping my return

Als kind snapte Salma Abu Sitta niet wie die vreemde vijand was die schijnbaar uit het niets was gekomen om zijn leven te verwoesten. Ook op 79-jarige leeftijd kan hij het nog niet bevatten. Nergens in de geschiedenis, zag hij zo’n vastberaden, vooraf geplande en aanhoudende uitroeiing  van een volk, met uitwissing van hun geografie en geschiedenis, terwijl de hele wereld toekeek.

Door zijn onderzoek en uitgebreide studie van kaarten slaagde Salman Abu Sitta erin de oude geografie weer tot leven te wekken: niet alleen heeft hij van alle dorpen elk huis, schuur, bron en dorpsplan  opgetekend, maar ook een gedetailleerd voorstel gemaakt voor reconstructie. Hij stelde een atlas samen “The Return Journey” (De terugreis) , een gids naar de ontvolkte en huidige Palestijnse steden, dorpen en heilige plaatsen. Palestina heeft ruimte, de ontvolkte dorpen staan leeg, en zijn berekeningen laten zien dat het goedkoper is de Palestijnse vluchtelingen naar huis te laten terugkeren dan de Israelische Apartheidsstaat te blijven bewapenen.

Salman Abu Sitta

Salman Abu Sitta

Salman Abu Sitta slaagt er in zijn vijand in het boek een gezicht te geven. In getuigenverslagen vond hij een gedetailleerde beschrijving van hoe joodse strijders zijn dorp en het huis van zijn familie binnenvielen. Zij beschreven de rijke inhoud die ze daar aantroffen, de boeken, de meubels, de kleding en het zwaard van zijn vader. In 1995 bezocht hij samen met zijn dochter zijn oude dorp al Ma’in, en trof er nog vele restanten van zijn oude leven. Eens zullen Palestijnen terugkeren, is zijn heilige overtuiging.

In “Mapping my Return” heeft Salman Abu Sitta niet alleen zijn persoonlijke ervaringen opgetekend over zijn vlucht en leven in ballingschap, maar hij heeft dit ondersteund met zeer waardevol onderzoeksmateriaal en talrijke foto’s. “Mapping my Return” is een must voor ieder die de ware toedracht  over de Nakba en het leven in ballingschap wil weten.

Verkrijgbaar bij American Bookshop, Spui, Amsterdam, prijs (gebonden)  €45,-.

Meer informatie op

http://www.aucpress.com/p-5246-history.aspx

http://www.plands.org/en/home

https://www.youtube.com/watch?v=EJrW-BhgMx0

BDS Nederland op Twitter