18 June 2015

Marokkaanse organisaties in Amsterdam: Geen stedenband met Tel Aviv

Marokkaanse organisaties uit Amsterdam hebben vandaag een brief aan het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders gestuurd waarin ze verzoeken af te zien van de voorgenomen stedenband met Tel Aviv. Deze stap draagt volgens de organisaties bij aan polarisering, in plaats van dat het de polarisering verminderd.
De gemeente Amsterdam wil tegelijkertijd een stedenband met Tel Aviv en Ramallah (Palestijnse gebieden) aangaan. Dit voorstel wordt vanmiddag in de Amsterdamse raad besproken. Eerder deze week liet GroenLinks weten tegen dit voorstel te zijn. De Amsterdamse leider van GroenLinks, Rutger Groot Wassink is tegen een stedenband met beide steden. Hij schrijft onder andere:

“Ik vind samenwerking met beide steden onwenselijk. We importeren buitenlandse politiek in de raad en maken onszelf kwetsbaar. Want hoe gaat het college garanderen dat we geen zaken doen met bedrijven die actief zijn in de nederzettingen? Of accepteren we dat dat gebeurt?”

Hieronder de brief van de Marokkaanse organisaties:

Geachte burgemeester en wethouders,

Hierbij roept Emcemo en het Netwerk van Amsterdamse Marokkaanse organisaties het college op om af te zien van een stedenband met Tel Aviv. Een stedenband bewerkstelligen met Tel Aviv vraagt om spanningen in de stad, terwijl de gemeente als uitgangspunt heeft om de spanningen in het Midden Oosten niet te importeren in Amsterdam. De gemeente vraagt ons keer op keer rustig te blijven als Marokkaanse gemeenschap. Dan verwacht de Marokkaanse gemeenschap ook dat de gemeente geen stappen onderneemt die de spanning vergroten.

Wij delen u hierbij mede dat we op geen enkele manier zullen bijdragen aan de stedenband met Tel Aviv, mocht de raad toch instemmen met dit plan. Wij zullen niet mee doen met uitwisselingen etc etc.

Israël schendt keer op keer mensenrechten en heeft vele vele VN resolutie niet uitgevoerd. Israël heeft momenteel de meest rechtse regering ooit. Israël mag hiervoor niet beloond worden met een stedenband.

Tevens snappen wij niet dat het bewerkstelligen van een stedenband met Tel Aviv prioriteit heeft. Deze stap draagt bij aan polarisering, ipv dat het de polarisering verminderd. Laten we ons concentreren op het bestrijden van racisme, discriminatie, islamofobie en antisemitisme.

Wij sluiten ons aan bij het verzet van Back to Palestine, Youth for Palestine, DocP, Internationale Socialisten, SRP, Nederlands Palestina Komitee, De Palestijnse Gemeenschap.

Met vriendelijke groet,

Namens Emcemo en het Netwerk van Amsterdamse Marokkaanse organisaties,

Abdou Menebhi

(Dit is een Kopie van het  artikel op Republiek Allochtonie)

BDS Nederland op Twitter