24 August 2020

Marokko weigert normale relatie met Israël

Als het herkomstland van veel Nederlanders is het voor Nederland belangrijk wat dit Noord-Afrikaanse land doet. Marokko volgt niet de stap van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), om de relatie met Israël te normaliseren. Ook met andere Europese landen, vooral Frankrijk en Spanje, heeft Marokko nauwe banden. Sommige Arabische (olie-)dictaturen willen net als de VAE niets liever dan via Israël een wit voetje halen in Washington.

Onder druk zetten

Jared Kushner, de schoonzoon van president Trump doet deze week de ronde langs Arabische landen om ze onder druk te zetten. Het is opvallend dat de Marokkaanse regering vlak daarvoor deze verklaring aflegt. Sommige Arabische landen staan zwaar onder druk van de regering Trump om de VAE te volgen. Een rijk olieland als Saoedie-Arabië aarzelt want de eigen bevolking heeft een hekel aan Israël en de bezettingspolitiek. Een zwak land als Jordanië zal het moeilijk hebben weerstand te bieden tegen de druk. Enkele emiraten zullen misschien door de knieën gaan, al was het maar omdat de heersende kliek dan als beloning het modernste wapentuig – drones en F36-vliegtuigen – mag kopen. Het beter kunnen bespioneren van de eigen bevolking is ook een ‘voordeel’: het Israëlische bedrijf NSO doet met zijn spionage software inmiddels goede zaken met dergelijke landen. De chef van de Israëlische Mossad is inmiddels al op bezoek in de VAE om het akkoord Israël-VAE verder uit te werken.

De komende weken wordt beslist of president Trump aan het thuisfront in zijn verkiezingstoespraken kan melden dat het met de ‘vrede in het Midden-Oosten’ dankzij hem flink is opgeschoten.

Foto: de Marokkaanse minister van Buitenlandse zaken El-Othmani; achter hem het statie portret van de koning

BDS Nederland op Twitter