Meer dan 250 MEP’s willen opschorten Associatieverdrag EU-Israël
Meer dan 250 parlementariërs uit 17 EU-landen riepen op tot opschorting van de EU-associatieovereenkomst met Israël, daarbij verwijzend naar Israëls schendingen van art 2, de zogenaamde `mensenrechten`-clausule van het verdrag. Aldus meldt de ECCP, Europese coördinatie van Palestina comités. |
`In meer dan een jaar hebben Israëlische troepen meer dan 45.000 Palestijnen in Gaza gedood (waaronder 17.000 kinderen), 100.000 gewond en bijna de hele bevolking van het bezette gebied ontheemd, terwijl ze de toegang tot voedsel, water, medicijnen en basisbehoeften voor overleving ontzegden, wat leidde tot een catastrofale humanitaire situatie, hongersnood en de verspreiding van ziekten,` schreven ze in de brief.
De ondertekenaars zijn met name bezorgd over het ‘falen’ van de Europese Commissie om op te treden als hoeder van het verdrag om de volledige en consistente implementatie van bestaande EU-wetgeving te waarborgen, in de context van het advies van het ICJ, de uitspraak van het ICJ waarin de aannemelijkheid wordt gesteld dat Israël genocide pleegt tegen Palestijnen in Gaza, evenals relevante VN-resoluties en -rapporten.
Respect voor mensenrechten essentieel
‘Respect voor mensenrechten vormt een ‘essentieel element’ van de associatieovereenkomsten van de EU met partnerlanden, waaronder Israël. In februari van vorig jaar verzochten Ierland en Spanje de EC formeel om de associatieovereenkomst tussen de EU en Israël te herzien en op te schorten in het licht van Israëls schendingen van artikel 2. Tot nu toe heeft de Europese Commissie hierover geen antwoord gekregen’, aldus de brief.
‘Hoewel we het nieuws over het staakt-het-vuren verwelkomen, willen we de noodzaak benadrukken van voortdurende internationale druk die leidt tot langdurige en blijvende vrede en verantwoording zoals vastgelegd in het ICJ AO, relevante VN-resoluties en -rapporten’, zeggen parlementariërs.
De brief komt voorafgaand aan de vergadering van de Raad Buitenlandse Zaken die gepland staat voor 27 januari in Brussel, evenals de vergadering van de Associatieraad EU-Israël die gepland staat voor 25 februari, en te midden van groeiende frustratie over de inactiviteit van de Europese Commissie.
Op 20 januari veroordeelde een groep van 34 Europese vakbonden, waaronder grote confederaties, het falen van de Europese Commissie om op te treden bij het beoordelen van de naleving door Israël van art. 2, de zogenaamde `mensenrechten`-clausule van de associatieovereenkomst met Israël. Een coalitie van meer dan 200 Europese NGO’s en vakbonden lanceerde in september 2024 een campagne waarin werd opgeroepen tot opschorting van de associatieovereenkomst met Israël.