28 May 2021

Meer dan 600 artiesten wereldwijd ondertekenen statement van #MusiciansForPalestine!

 

Meer dan 600 muzikanten, waaronder Bella en Anwar Hadid, Black Thought en Questlove van The Roots, Cypress Hill, NARCY, NoName, Patti Smith en Run the Jewels, hebben een verklaring ondertekend waarin gerechtigheid, waardigheid en het recht op zelfbeschikking voor het Palestijnse volk worden geëist, Zij roepen artiesten op om te weigeren op te treden in Israëls medeplichtige culturele instellingen.

Nederlandse artiesten, sluit je aan! 

 

 

 

De steun komt van kunstenaars uit de Palestijnse diaspora, waaronder Belly en Anwar Hadid. A-Trak, Black Thought en Questlove from The Roots, Cypress Hill, DJ Snake, Julian Casablancas, Juliana Huxtable, Majid Al-Maskati, Mustafa the Poet, NARCY, NoName, Patti Smith, Run the Jewels, Serj Tankian of System of a Down en Thurston Moore behoren ook tot de ondertekenaars van de oproep, die toevoegt:

“Wij roepen u op om samen met uw naam te weigeren op te treden in de medeplichtige culturele instellingen van Israël, en door standvastig te blijven in uw steun aan het Palestijnse volk en hun mensenrechten op soevereiniteit en vrijheid. Wij geloven dat dit cruciaal is om op een dag te leven in een wereld zonder segregatie en apartheid.”

Andere ondertekenaars op de lijst zijn:
Alsarah, Sama’ Abdulhadi, Dina El Wedidi, Wegz, Nadah El Shazly, Muqata’a, Maurice Louca, Youssra El Hawary, Deena Abdelwahed, Hamed Sinno (Mashrou’ Leila), Yasmine Hamdan, Heba Kadry, Khyam Allami, ZULI, Mark Porest, Alan Bishop (Sun City Girls, Invisible Hands, Dwarfs of East Agouza), Nai Barghouti, Rabih Beaini, Radwan Ghazi Moumneh (Jerusalem in my Heart), Raed Yassin, Asem Tag, Sharif Sehnaoui, Si-bemol Younes, Youmna Saba, Zeid Hamdan, A-Trak, Aja Monet, Anwar Hadid, Black Thought &Questlove Zwarte Keizer, IAM, India Jordanië, Joseph Kamaru (KMRU), Juliana Huxtable, Lowkey, LSDXOXO, Lyra Pramuk, Machel Montano, Marie Davidson, Majid Al Maskati, Mustafa The Poet, NARCY, Nicolás Jaar, Noname, Owen Pallett, P-Thugg, Patti Smith, Pharoahe Monch, Rage Against The Machine, Roger Waters of Pink Floyd, Royce The 5’9, Dave 1 en P-Thugg of Chromeo, Serj Tankian of System of a Down..

Voor een volledige lijst van ondertekenaars bezoek de #MusiciansForPalestine website hier.

De brief van de #MusiciansForPalestine is verwelkomd door de Palestijnse campagne voor de academische en culturele boycot van Israël (PACBI), een van de oprichters van het Nationaal Comité boycot, desinvestering en sancties (BDS), de grootste coalitie in de Palestijnse samenleving, die schreef:

“Dank u, #MusiciansforPalestine! Uw zinvolle solidariteit herinnert de Palestijnen eraan dat na het staakt-het-vuren onze strijd voor bevrijding, vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid niet zal worden vergeten. Alleen al deze week hebben duizenden kunstenaars vreedzame maatregelen onderschreven om Israël ter verantwoording te roepen op grond van het internationaal recht, ter ondersteuning van de Palestijnse mensenrechten. Wij groeten de kunstenaars, cultuurwerkers en kunstinstellingen die hun ethische verplichting erkennen om onze geweldloze strijd tegen de koloniale overheersing van Israël geen schade toe te brengen door een einde te maken aan de banden van medeplichtigheid. Laat Israëls laatste bloedbad de laatste zijn!

 


De Iraaks-Canadese multimediakunstenaar NARCY verklaarde zijn steun aan het project: “Het is cruciaal dat we deze zaak versterken en op dit kritieke moment voor Palestijnse rechten staan. De bombardementen op het belegerde Gaza en het dreigende risico van etnische zuivering in de wijk Sheikh Jarrah in bezet Jeruzalem brachten de onteigening waarmee Palestijnen de afgelopen 73 jaar te maken hebben gehad onder de aandacht van de wereld.” Van 10 mei tot 22 mei, de aankondiging van het staakt-het-vuren, doodden Israëlische troepen minstens 243 Palestijnen met meer dan 1900 gewonden. Twaalf mensen in Israël werden ook gedood door Palestijnse gewapende groepen.

Narcy’s boodschap gaat verder: “Als je het nog niet wist, weet je het nu. In de afgelopen weken hebben we video’s gezien van het Israëlische leger dat de derde heiligste moslimsite ter wereld bestormde tijdens de heilige maand Ramadan. We hebben bendes kolonisten en anti-Arabische Israëli’s “Dood aan Arabieren” op straat zien zingen terwijl ze Palestijnse bedrijven plunderden, we hebben een man live op Israëlische TV gelyncht zien worden. Dit heeft de wereld een microkosmos van de Israëlische bezetting laten zien. Deze brief maakt duidelijk dat we als musici niet mogen zwijgen, we moeten stelling nemen tegen apartheid.”

Ondertekenaars Rage Against the Machine verklaarden onlangs: “Het geweld en de gruweldaden die we zien in Sheikh Jarrah, de Al Aqsa-compound en Gaza zijn een voortzetting van decennia van Israëls brute apartheid en gewelddadige bezetting van Palestina. We staan achter het Palestijnse volk terwijl ze zich verzetten tegen deze koloniale terreur in al zijn vormen.”

Noot van redactie Mondoweiss: Deze aankondiging werd uitgegeven door #MusiciansForPalestine op 27 mei 2021. Mondoweiss publiceert af en toe persberichten en uitspraken van organisaties in een poging om aandacht te vragen voor over het hoofd geziene kwesties.

Doneren

BDS Nederland op Twitter