12 May 2023

#Nakba75: Wees een sleutel tot gerechtigheid

Op de 75e verjaardag van de Palestijnse Nakba (catastrofe), roepen we onze supporters wereldwijd op om zich bij ons aan te sluiten in solidariteit door 5 acties te ondernemen om #EndIsraeliApartheid te helpen.

Deze week is het 75 jaar geleden dat de Nakba plaatsvond, waarbij tussen de 750.000 en 1.000.000 inheemse Palestijnen uit hun huizen werden verdreven en onderworpen aan etnische zuiveringen door zionistische milities en later het Israëlische leger, om de staat Israël als een staat te vestigen. Joodse supremacistische kolonistenkolonie.

75 jaar lang hebben de Palestijnen een aanhoudende Nakba meegemaakt en zich ertegen verzet. Van Ben-Gurion, Israëls eerste premier in 1948, tot Ben-Gvir, Israëls huidige minister van “nationale veiligheid”, en de opkomst van Israëls meest openlijk racistische, extreemrechtse regering, Palestijnen zijn onderworpen aan hernieuwde en geïntensiveerde campagnes van etnische zuivering; constructie van nederzettingen; land- en waterdiefstal; herhaalde bloedbaden in Gaza; massa-arrestaties; en bewegingsbeperkingen.

Afgelopen dinsdag bombardeerden Israëlische strijdkrachten opzettelijk en zonder onderscheid families in Gaza. In de afgelopen dagen hebben de luchtaanvallen van apartheid Israël op de meer dan 2 miljoen Palestijnen die belegerd worden in Gaza tot nu toe 31 Palestijnen gedood, onder wie 7 kinderen. Schokkend genoeg hebben de Israëlische bezettingstroepen en illegale kolonisten in slechts vijf maanden tijd minstens 144 Palestijnen vermoord, onder wie 26 kinderen (tot het moment van publicatie).

Toch staan we op! Ondanks het voortdurende geweld en de agressie van Israël blijven de Palestijnen veerkrachtig en standvastig in ons volksverzet. Of het nu in Gaza, Jeruzalem, Jaffa, Jenin, Beita, Masafer Yatta, de Jordaanvallei, Al-Naqab of in ballingschap is, de Palestijnen staan verenigd tegen het Israëlische regime van vestigingskolonialisme en apartheid.

We zullen blijven strijden voor onze bevrijding, onze onvervreemdbare rechten, waaronder ons recht op zelfbeschikking en het recht van onze vluchtelingen om naar huis terug te keren. We marcheren voorwaarts naar vrijheid, rechtvaardigheid, gelijkheid en waardigheid!

Nu apartheid Israël een nieuwe oorlog ontketent tegen het Palestijnse volk in Gaza, kunt u een cruciale rol spelen bij het helpen ontmantelen van de Israëlische apartheid. We vragen u de volgende 5 solidariteitsacties te ondernemen en een sleutel te zijn tot gerechtigheid voor Palestijnen overal:

1: Werk samen met progressieve netwerken om parlementen en regeringen onder druk te zetten om (a) alle samenwerking en handel op het gebied van militaire veiligheid (militaire financiering in het geval van de VS) met apartheid Israël en vergelijkbare criminele onderdrukkingsregimes wereldwijd te beëindigen, (b) alle aankopen van en investeringen in bedrijven die actief zijn in de illegale koloniale nederzettingen van Israël; en (c) VN-actie bevorderen om de Israëlische apartheid te onderzoeken en te ontmantelen, zoals gebeurde met het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

2: Mobiliseer institutionele drukcampagnes (inclusief boycots en desinvesteringen) tegen Israëlische en internationale bedrijven en banken die medeplichtig zijn aan Israëlische oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Dit omvat alle Israëlische banken (Leumi, Hapoalim, etc.) en grote multinationals zoals: Elbit Systems, Google, Amazon, HP en HPE, CAT, JCB, Volvo, HD Hyundai, Chevron, Siemens, CAF, G4S/AlliedUniversal, AXA , PUMA, Carrefour, Booking.com, Airbnb, Sabra, Barclays, Expedia, Hikvision, TKH Security en meer.

3: Mobiliseer uw gemeenschap, gemeenteraad, vakbond, vereniging, kerk, sociaal netwerk, studentenraad/-vakbond, cultureel centrum of andere organisatie om het een Apartheidvrije Zone (AFZ) te verklaren, en beëindig alle relaties met apartheid Israël en bedrijven/instellingen die zijn medeplichtig aan hun systeem van onderdrukking.

Begin/ondersteun boycots van alle academische, culturele, sport- en toeristische activiteiten die plaatsvinden in/gesponsord worden door apartheid Israël of diens lobbygroepen en medeplichtige instellingen.

Sluit je aan bij een BDS-campagne of een strategische Palestijnse solidariteitsgroep bij jou in de buurt om collectief en effectief op te treden. Veel nationale en regionale groepen zullen demonstraties en activiteiten houden ter ere van #Nabka75, doe mee als je kunt!

Kanaliseer je woede en mobiliseer om apartheid en alle vormen van racisme en onderdrukking te ontmantelen.

Doneren

BDS Nederland op Twitter