26 December 2017

Navo geeft opdracht aan Israëlische wapenproducent Elbit

De Navo heeft met de grootste wapenproducent van Israël, Elbit Systems een contract gesloten ter waarde van ruim €40 miljoen. Elbit gaat beveiligingssystemen leveren voor Airbus A330 tankervliegtuigen die bommenwerpers in de lucht van brandstof kunnen voorzien.

Tijd voor EU-discussie wapenembargo

De Navo is een organisatie waarbinnen de Verenigde Staten de leidende rol speelt. Verder zijn bijna alle lidstaten van de Europese Unie erbij aangesloten. Wapenhandel met Israël, ook via de Navo, behoort dus een politiek thema te zijn binnen de EU. Temeer omdat de defensie industrie een zeer belangrijke peiler is onder de economie van Israel. BDS Nederland, met name docP pleit daarom al langer voor sancties tegen Israël vanwege zijn kolonisatiepolitiek en etnische discriminatie. De militair-technologische toppositie van Elbit Systems biedt Israël bijvoorbeeld de mogelijkheid zeer gerichte aanvallen uit te voeren op de Gazastrook, waaronder aanvallen op scholen en ziekenhuizen. Een wapenembargo tegen Israël zou binnen de EU (en Nederland) zo langzamerhand hoog op de agenda moeten staan.

Elbit wereldwijd in vizier van BDS en Campagne tegen Wapenhandel

Al jaren wordt in veel landen zowel door BDS-activisten als door de Campaign Against Arms Trade geageerd tegen Elbit. Andrew Smith van deze organisatie die ook in Nederland actief is wijst er op dat Elbit overal ter wereld onderdrukkende regiems bewapent en diepgaand betrokken is bij de bezetting van Palestina. Door de internationale BDS-beweging (Boycot, Desinvesteren en Sancties) wordt Elbit beschreven als “deel van de infrastructuur van de Israëlische apartheid”.

de redactie

(foto: Israëlische F15 jachtbommenwerper boven de Gazastrook)

BDS Nederland op Twitter