13 April 2019

Netanyahu maakt toppolitici in VS nerveus: geen annexatie!

Eliot Engel en andere pro-Israëlische leden van het Huis van Afgevaardigden zien de bui al hangen. De verkiezingsbelofte van premier Netanyahu om delen van de Westelijke Jordaanoever bij Israël te trekken leidt nu tot een scherpe reactie uit de top van de Amerikaanse Democratische Partij. Deze groep, overigens trouwe vrienden van de Israël lobby, vrezen dat het einde van de tweestaten oplossing eraan zit te komen.

Angst voor einde tweestaten’spel’

Netanyahu heeft de verkiezingen niet duidelijk gewonnen en kan alleen met de steun van de religieuze fundamentalisten een regering vormen met hemzelf als premier. Deze fanatieke religieus-nationalisten zijn waarschijnlijk niet langer bereid om het ‘spel van de tweestaten’ te spelen: de wereld aan het lijntje houden met het uitzicht op een Palestijnse staat en ondertussen verder gaan met de kolonisatie van de Westoever. De fundamentalisten in Israël hebben geen boodschap aan ‘de wereld’. Kolonisatie van ‘Judea en Samaria’ is voor hen een heilige opdracht.

Democraten krijgen intern probleem

Eliot Engel en zijn vrienden zijn ongetwijfeld bang voor verdere spanningen binnen de Democratische Partij in de VS als de Palestijnse staat in rook opgaat. Dat zou voedsel geven aan de groeiende groep in de partij die een hardere toon wil aanslaan tegen Israël. En het zou veel kiezers, onder wie liberale joden die aarzelend nog hun steun aan Israël geven vanwege die scheiding in twee staten, ertoe brengen hun steun in te trekken voor één groot Israël met Palestijnen als tweederangs burgers. Vandaar de ongebruikelijke verklaring van de groep Eliot.

De redactie

Foto: Ilhan Omar, Afgevaardigde voor de Democraten en schrik van de pro-Israëlgroep

BDS Nederland op Twitter