29 July 2016

Netanyahu overschreeuwt kritiek: “bds verslagen”

Premier Netanyahu van Israël heeft deze week de overwinning uitgeroepen op de beweging voor boycot, desinvesteren en sancties (BDS). Hij deed dat in een gesprek met leden van de Knesseth, het Israëlische parlement. “Zij hebben op veel plaatsen klappen gekregen. Wij hebben ze te grazen genomen”, citeerden Israëlische kranten. En: “Ze zijn in het defensief.” (“They are taking hits of many fronts. We have beaten them. BDS is on the defensive.”

De aanleiding voor de grote woorden van de premier was merkwaardig. Het Israëlische ‘State Control Committee’ – vergelijkbaar met de Algemene Rekenkamer in Nederland, die onafhankelijk onderzoek doet naar de vraag of de staat het geld goed uitgeeft – had in mei j.l. zware kritiek op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het was daar een rommeltje. En vooral de uitgaven voor Hasbara (beïnvloeding van de publieke opinie) en voor anti-BDS campagnes leverden geen succes op.

Netanyahu is, vreemd genoeg, tevens waarnemend minister van Buitenlandse Zaken (BZ). De kritiek is dus extra pijnlijk voor hem. Vandaar de grote woorden. Wat de SCC zei kwam minder groot in de kranten. BZ was volgens de SCC, “unable to present any significant achievements in the battle against [BDS], with projects intended to improve Israel’s image in target communities around the world…failing to achieve their designated goals.” Het is duidelijk dat de Israëlische Rekenkamer zich hier grote zorgen over maakt. En de politieke logica in Israël is dat Netanyahu dat niet kan toegeven.

De bekende publicist Ben White wijst in een bespreking van deze vertoning in de Knesseth op het recente overzicht van geslaagde acties, gepubliceerd door de internationale BDS beweging: https://bdsmovement.net/news/eleven-signs-bds-continues-grow-despite-israel’s-war-repression. Zie voor een bespreking van diverse spectaculaire resultaten, zijn artikel van 27 juli j.l. in MEE. Sommige hebben in Europa overigens weinig aandacht gekregen, bijvoorbeeld boycotacties aan universiteiten in Latijns Amerika.

Interessant is de slotconclusie van White, die zegt (1) dat het voor een propagandacampagne van een overheid moeilijk is om greep te krijgen op een basisbeweging en (2) dat de tegencampagne van de Israëlische rechts-nationalisten onder leiding van Netanyahu eerder een stimulans voor BDS is geweest.. “A campaign that began on the margins now has an impact on public debate and discussion; it is influential in ways that only a decentralised, grassroots campaign – in contrast to government propaganda initiatives – can be. (…) ironically, it’s Netanyahu’s government of right-wing nationalists that has proved to be a particularly potent accelerant.”

(foto: Ben White voor het Russell Tribunaal over Palestina, in New York)

de redactie

BDS Nederland op Twitter