3 March 2014

Nieuwe eigenaar juweliersketen Siebel handelt in bloeddiamanten en bouwt in bezet Palestijns gebied

De failliete juweliersketen Siebel wordt overgenomen door het Russische bedrijf Moscow Jewelry Factory, zo meldden de Nederlandse media donderdag. De Russen zouden Siebel binnen drie jaar willen  uitbreiden tot een keten van 60 winkels.
Curator Marinus Pannevis sprak van “een serieuze partij met grootse plannen. Ze hebben ervaring in de detailhandel, want in Rusland hebben ze al 280 winkels. Ook zitten ze in de goud- en diamantenhandel”, aldus Pannevis. Moscow Jewelry Factory zou een van de oudste bedrijven in de juwelenindustrie in Rusland zijn en het bedrijf maakte ook de medailles voor de Olympische Spelen in Sotsji.

Vreemd genoeg echter maakte bijna geen enkel medium er melding van wie de man achter de Moscow Jewelry Factory is. De uitzonderingen waren RTL 4, dat meldde dat het een Israeli is met de naam Lev Leviev, en het blad van de postdoctorale journalisten opleiding van de Erasmus-universiteit, dat wist te melden dat de Israelische, in Oezbekistan geboren miljardair Leviev betrokken is en was bij de handel in bloeddiamanten in Angola, dat NGO als Oxfam en dergelijke niet veel goeds over hem te melden hebben, en dat hij destijds via zijn associé Arkady Gaydamak ook berokken was bij wapenhandel tijdens de Angolese  burgeroorlog.

Hulde voor die Erasmus-mensen, want daar was niets teveel aan gezegd. Volgens de Palestijns-Israelische mensenrechtenorganisatie Adalah begon Leviev destijds bij het Zuidafrikaanse bedrijf De Beers en steunde hij toen de apartheid. Later werd hij de grootste concurrent van De Beers, nam hij de firma Israel Africa over en bracht hij het tot ‘s werelds grootste verwerker en slijper van diamanten, terwijl hij betrokken was en is bij de winning van diamanten in Angola, Namibië en Rusland. Zijn activiteiten op dit gebied in Angola zijn verweven met verhalen van grove schendingen van de mensenrechten. In New York zou hij betrokken zijn in bouwprojecten waarin arbeiders worden onderbetaald en en mensen met lage en middeninkomen uit hun woningen worden verdreven. De Moscow Jewelry Factory is onderdeel van zijn bedrijf Ruis Group, dat activiteiten als mijnbouw, het kloven en slijpen van diamanten en de verkoop van juwelen onder zich heeft.
Via Africa Israel, en de dochter daarvan Danya Cebus, is Leviev ook al jaren betrokken bij diverse bouwprojecten in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Africa Israel en Danya Cebus zijn daarom ook namen die bij de recente desinvesteringsmanoeuvres van pensioenfondsen en banken, waaronder PGGM, het Noorse overheidspensioenfonds en Danske Bank, steeds opduiken als bedrijven waaruit investeringen worden teruggetrokken. De bedrijven in kwestie zijn volgens Adalah, ondanks beweringen van het tegendeel, nog steeds actief op dit gebied. Tussen 2000 en 2008 bouwde Danya Cebus in de nederzettingen Har Homa, Adam, Male Adumim en Mattiyahu op het land van het dorp Bi’lin, terwijl een andere maatschappij van Leviev, Leader Management, de nederzetting Zufim uitbreidde op het land van het dorp Jayyous. Op dit moment is Danya Cebus nog bezig een bouwproject af te ronden in de nederzetting Gilo bij Jeruzalem.

Lees verder op de website van Abu Pessoptimist

BDS Nederland op Twitter