2 August 2014

Nieuwsoverzicht: Israel’s bloedbad in Gaza leidt tot internationale sancties en boycotacties

Bericht van het Boycot National Comittee, verschenen op 1 augustus 2014, vertaald door Gert van der Straaten

 • Chili schort onderhandelingen over handelsverdrag met Israël op, en 5 Latijnsamerikaanse landen herroepen hun ambassadeurs uit Israël
 • Plaatselijke BDS-initiatieven wereldwijd groeien
 • Bekende sterren verklaren zich solidair

Bezet Palestina, 1 augustus 2014

Terwijl het dodental door de Israëlische slachting in Gaza de 1100 passeert, roepen Palestijnse BDS (boycot, divestment en sancties) activisten regeringen opnieuw op Israël ter verantwoording te roepen en de acties voor BDS te verdubbelen om een eind te maken aan de wettelijke straffeloosheid van Israël.

“Wij zijn getuige van niets minder dan een bloedbad tegen het Palestijnse volk. We moeten zorgen dat Israël een zware economische en politieke prijs betaald voor haar misdaden tegen het volk van Gaza”, aldus Zaid Shuaibi, een woordvoerder voor het Palestijnse Nationale BDS -comité.

“Wij roepen gewetensvolle mensen overal op om betrokken te raken bij de BDS-beweging, bijvoorbeeld door de oproep voor een militair embargo tegen Israël te steunen en actie te ondernemen tegen bedrijven en academische instellingen die Israël’s afschuwelijke misdaden in Gaza mogelijk maken”, voegt Shuaibi toe.

Shuaibi verwelkomde het nieuws dat regeringen wereldwijd actie ondernemen om Israël te dwingen zich aan het internationaal recht en de mensenrechten te houden.

Brazilië, Chili, Ecuador, El Salvador en Peru hebben hun ambassadeurs teruggeroepen uit Israël, in navolging van Bolivia en Venezuela die hun ambassadeurs al terugriepen tijdens het bloedbad in Gaza van 2008-2009.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff veroordeelde wat zij omschreef als Israël’s “bloedbad” in Gaza, een term die zelfs ook werd gebruikt door het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken. De Turkse premier ging zelfs nog verder en beschuldigde Israël van het plegen van “genocide” in Gaza.

In Zuid-Afrika riep de parlementsfractie van de regerende partij, het ANC, de regering op haar ambassadeur te herroepen en de Israëlische ambassadeur uit te wijzen. Politici en politieke partijen wereldwijd hebben soortgelijke oproepen gedaan.

De senaat in Chili stemde unaniem in met een verzoek om de ambassadeur te herroepen. De Chileense regering heeft ook bevestigd dat ze de onderhandelingen over een nieuw vrijhandelsverdrag met Israël heeft opgeschort.

De regering van de Maldiven heeft drie bilaterale overeenkomsten met Israël opgezegd en zint op stappen om de import van Israëlische producten te verbieden.

Shuabi:

De economische en diplomatieke sancties die vooral door zuidelijke landen worden uitgevoerd, zijn een zeer welkome stap, wij dringen er bij andere landen op aan die stap te volgen. Landen hebben de juridische en morele plicht om alles te doen om Israël ter verantwoording te roepen voor haar schendingen van het internationaal recht, met inbegrip van het opzeggen van vrijhandelsovereenkomsten en het opleggen van een militair als eerste concrete stap.

Toenemende oproepen voor een militair embargo

Een oproep voor een militair embargo van Israël door 6 Nobelprijswinnaars en tientallen beroemdheden is door meer dan 45.000 mensen ondertekend. Stevig geformuleerde oproepen tot een militair embargo kwamen van Amnesty International USA en Amnesty International UK.

In België, riepen 150 bekendheden de Belgische regering op om de wapenhandel met Israël te beëindigen en een andere brief ondertekend door meer dan 100 doctoren komt met soortgelijke eisen. In Groot-Brittannië sloten meer dan 21.000 mensen zich aan bij parlementsleden, schrijvers en artiesten die opriepen tot een militair embargo tegen Israël en een belangrijke bond van studenten geneeskunde riep eveneens op tot een militair embargo.

Over de hele wereld herhalen mensen de oproep van de Palestijnse maatschappij tot een algeheel wapenembargo als de meest urgente maatregel om Israël ter verantwoording te roepen. Door de doorgaande moordpartij door Israël, het opzettelijke en met voorbedachte rade onder vuur nemen van scholen, ziekenhuizen en burgers, inclusief kinderen, in overeenstemming met de misdadige Dahiya Doctrine, is elke voortgaande militaire samenwerking met Israël onverdedigbare bewuste medeplichtigheid

aldus Shuaibi.

Internationale BDS-actie van onderaf

Terwijl de meest regeringen wereldwijd apathisch blijven, en in sommige gevallen medeplichtig zijn aan Israël’s oorlogsmisdaden in Gaza, tonen mensen over de hele wereld hun boosheid en een vastberadenheid om Israël ter verantwoording te toepen via de BDS-beweging.

Tot de belangrijkste ontwikkelingen behoren:

 • Meer dan een miljoen mensen namen afgelopen weekend deel aan demonstraties in steden over de hele wereld (link waarnaar hier verwezen wordt, werkt niet, dus de verwijzing ook maar weglaten…). Demonstraties roepen op tot een eind aan de blokkade van Gaza en roepen regeringen op tot het opleggen van wapenembargo’s en sancties tegen Israël.
 • Een petitie van Avaaz die ertoe oproept te zorgen dat de “economische schade” voor Israël “te hoog wordt om te verdragen” door druk uit te oefenen op 4 bedrijven, een Britse bank en een belangrijk Nederlands pensioenfonds om hun steun aan de Israëlische schendingen van het internationaal recht te beëindigen, is getekend door meer dan 1,5 miljoen mensen.
 • Als teken dat de gevolgen voor de Israëlische economie serieus kunnen zijn als gevolg van het voortgaande Israëlische bloedbad in Gaza, onthulde Priniv, een belangrijke Israëlische exportmaatschappij, dat een grote exportopdracht is weggevallen als gevolg van de Israëlische aanval op Gaza.
 • De wereldberoemde Ierse zangeres Sinéad O’Connor blies een aangekondigd concert in Israël af en stelde nadrukkelijk dat dit in overeenstemming was met de door Palestijnen afgekondigde culturele boycot van Israël. “Niemand die geestelijk gezond is, inclusief mezelf, kan iets anders dan sympathie hebben voor de Palestijnse noodsituatie”, voegde ze daaraan toe.
 • Topartiesten van het kaliber van Madonna en Rihanna hebben ongekend veel steun of solidariteit betuigd aan de nood van het Palestijnse volk in Gaza, een verandering die wellicht blijvend is. De Hollywood Reporter meldt: “[Jon] Stewart, regisseur Jonathan Demme, Tori Amos, Rob Schneider, Kim Kardashian, Mark Ruffalo, Anthony Bourdain, Roger Waters, NBA-sterren Dwight Howard en Amare Stoudemire, de Italiaanse keeper Gianluigi Buffon, D.L. Hughley, Mia Farrow, Stephen Hawking en Annie Lennox behoren tot de grote namen die zich hebben aangesloten met in ieder geval een bepaalde mate van steun voor de bevolking van Gaza of rechtstreekse kritiek op de Israëlische regering.”
 • Bij de Mercosurtop op 1 augustus overhandigden sociale bewegingen uit alle Mercosurlanden (Venezuela, Brazilië, Uruguay, Paraguay en Argentinië) een brief aan de presidenten met een oproep voor een onmiddellijk einde van het vrijhandelsverdrag tussen Mercosur en Israël, de terugtrekking van de ambassadeurs, een wapenembargo en andere economische sancties.
 • In Mexico,Brazilië, Argentinië en Chili herhalen grote maatschappelijk krachtenbundelingen, waaronder vakbondsfederaties, politieke partijen, boerenbonden en anderen, dezelfde eisen voor militaire, diplomatieke en economische sancties tegen Israël.
 • Het Congress of South African Trade Unions (COSATU) riep op tot een intensivering van de BDS-activiteiten en de uitwijzing van de Israëlische ambassadeur uit Zuid-Afrika. Soortgelijke eisen zijn afkomstig van vakbondsfederaties en vakbonden in Brazilië, Ierland en Groot-Brittannië.
 • Ook in Ierland: de gemeenteraad van Dublin nam een resolutie aan die opriep tot een wapenembargo en de opschorting van het associatieverdrag tussen de EU en Israël.
 • De voorzitters van de sociaaldemocratische partijen van Finland, Zweden, Noorwegen en IJsland hebben een verklaring uitgegeven die oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en tot een internationaal verbod op handel met de illegale Israëlische nederzettingen.
 • In Turkije hebben zeker 12 gemeentes, een aantal grote brancheorganisaties en een grote vakbond oproepen gedaan tot boycot van Israëlische producten.
 • De Amerikaanse Critical Ethnic Studies Association en de African Literature Association sloten zich aan bij de campagne voor een academische boycot van Israël vanwege de verregaande medeplichtigheid van Israëlische universiteiten bij de Israëlische schendingen van het internationaal recht.
 • De Schotse Presbyteriaanse Kerk deed de “aanbeveling” aan haar congregatie om het Kairos Palestina document te lezen, een document van Palestijnse Christenen dat oproept tot geweldloze actie tegen onrecht, onder meer via de BDS-campagne.

Als scenes uit het concentratiekamp Gaza een tsunami van Israëlisch fabricaat onthullen, is een tegengolf van BDS-acties cruciaal om de routineuze Israëlische gewelddaden en bloedbaden tegen Palestijnse en Libanese burgers een halt toe te roepen. Het is nog nooit zo dringend geweest om Israël als een internationale paria te isoleren als nu, aldus Shuabi.

Iedereen die er niet voor kiest om in actie te komen om de Israëlische bloedbaden te beëindigen, vooral diegenen waarvan de regeringen betrokken zijn bij Israëlische oorlogsmisdaden, kiezen de “kant van de onderdrukker”, zoals aartsbisschop Desmond Tutu ooit zei.

BDS Nederland op Twitter