30 January 2015

Nouveau in trubbels door SodaStream bubbels

Het glossy vrouwenblad Nouveau verrast zijn lezers met een apparaatje dat bubbels en smaakjes toevoegt aan water. Als je in het kader van een promotiecampagne als lezer een mailtje stuurt kan je het apparaat winnen. Wat ons opviel was de naam van het bedrijf dat deze dingen verkoopt: SodaStream.

De productie van de limonademachines vindt plaats op de Palestijnse Westoever, die sinds 1967 door Israël bezet wordt gehouden. De fabriek staat dus op gestolen Palestijns land, dat door Israël is gekoloniseerd, zie de website van de Israëlische onderzoeksorganisatie Who Profits . SodaStream is, naast het bij de BDS-beweging bekende bedrijf Ahava, één der grootste profiteurs van de bezetting van Palestina.

In 2014 werd SodaStream geboycot door de Noord-Amerikaanse BDS-beweging (Boycott, Divestment, Sanctions). SodaStream verloor daarbij een substantieel deel van zijn beurswaarde, zag zijn bubbelmachine floppen en zijn distributie verdampen.

Het kan zijn dat men dat alles op de redactie van Nouveau niet wist. En misschien ook niet bij uitgever Sanoma. Hoe dan ook, docP heeft de Nouveau redactie een brief geschreven waarin wij verwijzen naar informatie over SodaStream. Wij vragen Nouveau om te zien naar een ander kado voor de winnende lezers. En in ieder geval af te zien van verdere reclame voor SodaStream.

 

BDS Nederland op Twitter