17 June 2024

Olympische pionier sterft door Israelische blokkade

 Langeafstandsloper Majed Abu Marahel, de eerste Palestijn die deelnam aan de Olympische Spelen van 1996, stierf dinsdag in Gaza als gevolg van Israëls inhumane blokkade van medicijnen en de vernietiging van het gezondheidszorgsysteem in Gaza. Abu Marahel stierf op 61-jarige leeftijd in het vluchtelingenkamp Nuseirat in Gaza aan nierfalen. Zijn toestand werd verergerd door stroomstoringen en medische tekorten als gevolg van de aanhoudende Israëlische belegering.

Eerste Olympiër

Abu Marahel schreef geschiedenis als de eerste Palestijnse atleet die vaandeldrager was en Palestina vertegenwoordigde op de Olympische Spelen in Atlanta in 1996. Hij nam deel aan de 10 km-race. “Hij was een Palestijns icoon, en dat zal hij ook blijven”, vertelde de broer van Abu Marahel na de begrafenis aan Paltoday TV. Pogingen om hem naar Egypte te evacueren werden gedwarsboomd toen de grensovergang bij Rafah door Israël werd gesloten, wat leidde tot een verslechtering van zijn toestand, voegde zijn broer eraan toe.

Abu Maharel, eerste Palestijnse Olympier, in een stadion met achter hem de renbaan. Hij spreidt een Palestijnse vlag

Abu Maharel, de eerste Palestijnse Olympier

Na zijn Olympische deelname wijdde Abu Marahel zich aan het coachen van andere Palestijnse hardlopers, waaronder Nader el-Masri, die deelnam aan de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Zijn nalatenschap als coach en atleet blijft velen inspireren.

20 kilo afgevallen

Sinds zijn baanbrekende deelname hebben ruim twintig Palestijnse atleten de kans gehad om aan de Olympische Spelen deel te nemen. Nu zullen hopelijk zes tot acht Palestijnse sporters deelnemen. Drie van hen komen oorspronkelijk uit Gaza en een woonde er tot voor kort. Het IOC heeft gezegd dat ze voorrang en prioriteit krijgen van het IOC bij het verdelen van de wildcards, omdat ze zich niet via toernooien konden kwalificeren.

Taekwondo

Alleen taekwondoka Omar Yaser Ismael kon op eigen kracht binnenkomen. Dagblad Trouw schrijft over gewichtheffer Mohammad Hamada (22) : “Pas in maart wist hij Gaza wel te verlaten en inmiddels is hij in Qatar opgevangen, waar hij samen met zijn broer verblijft, die tegelijkertijd zijn trainer is. Volgens Rajoub is hij tijdens de hevige periode van voedselschaarste in Gaza twintig kilo afgevallen en wordt het moeilijk in topvorm in Parijs te staan. Alle sporters trainen inmiddels in andere landen.”

Het doden van atleten

Volgens het Palestina Olympisch Comité zijn sinds het begin van de oorlog op 7 oktober ruim 300 atleten, scheidsrechters en sportfunctionarissen gedood. Bovendien werden alle sportfaciliteiten en infrastructuur in Gaza vernietigd door de Israëlische bezettingsmacht.

Eerder deze week vertelde de voorzitter van de commissie, Jibril Rajoub, op een persconferentie dat er deze zomer naar verwachting minstens zes tot acht Palestijnse atleten zullen deelnemen aan de Spelen van Parijs. Drie van hen komen waarschijnlijk uit Gaza.

Een van de slachtoffers is Palestina’s bekendste karateka Naghan Abu Samra. Zij overleed in januari in een Egyptisch ziekenhuis aan de verwondingen die ze had opgelopen bij een bombardement in Noord-Gaza. Ze had haar been verloren en werd lang in coma gehouden.

Israël uit Parijs!

Honderden demonstranten verzamelden zich vrijdag buiten het hoofdkwartier van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Lausanne, Zwitserland, om te eisen dat Israël wordt uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, te midden van de aanhoudende genocidale aanval op Gaza.

Afbeelding van een tank met de Olympisceje ringen als loop. op het chassis staat Israel. BEgeleidgende tekst: Ban genocidaal Israel van de OLympisceh Spelen! Help mee om de weg naar OS 2024 vreedzaam te verstoren

Ban genocidaal Israël van de Olympische Spelen!

De demonstranten hielden een spandoek omhoog met de tekst: “Laten we de genocidale Israëlische staat verbannen van de Olympische Spelen”, meldde het persbureau Anadolu. Ze lieten rode handafdrukken achter op de ingang van het gebouw om de aandacht te vestigen op de burgerslachtoffers op Palestijns grondgebied. De commissie “slechts een paar dagen nodig” om Rusland en Wit-Rusland uit te sluiten van de Olympische Spelen van 2022 vanwege de oorlog in Oekraïne, die op 24 februari 2022 begon.

Aanhoudende genocide

Israël staat momenteel terecht bij het Internationaal Gerechtshof wegens genocide tegen de Palestijnen en voert sinds 7 oktober een verwoestende oorlog tegen Gaza. Volgens het Ministerie van Volksgezondheid van Gaza zijn er 37.296 Palestijnen gedood en 85.197 gewond geraakt tijdens de voortdurende genocide van Israël. Bovendien worden minstens 7.000 mensen vermist, vermoedelijk dood onder het puin van hun huizen verspreid over de Strook. Palestijnse en internationale organisaties zeggen dat de meerderheid van de doden en gewonden vrouwen en kinderen zijn.

Hongersnood

De Israëlische oorlog heeft geresulteerd in een acute hongersnood, vooral in het noorden van Gaza. Deze heeft de dood van veel Palestijnen tot gevolg, vooral van kinderen. De Israëlische agressie heeft ook geresulteerd in de gedwongen ontheemding van bijna twee miljoen mensen uit de hele Gazastrook.  De overgrote meerderheid van de ontheemden werd gedwongen naar de dichtbevolkte zuidelijke stad Rafah, vlakbij de grens met Egypte – in wat de grootste stad van Palestina is geworden sinds de Nakba van 1948.

Israël zegt dat 1.200 soldaten en burgers zijn omgekomen tijdens de Al-Aqsa Flood Operation op 7 oktober. Israëlische media publiceerden berichten waarin werd gesuggereerd dat veel Israëli’s die dag door ‘vriendelijk vuur’ waren gedood.

(Bericht gebaseerd op artikelen uit The Palestine Chronicle en Trouw)

BDS Nederland op Twitter